Albinuța

Unii o știu de ”Albinuța”, alții o știu de ”Albinița”. Eu o țin minte în principal ca ”prăjitura aia cu miere și gem”. Acum câteva luni, chiar în perioada în care am făcut acest mousse de miere vorbeam cu mama la telefon și o întrebam ce rețete de prăjituri are ea. Și mi-a spus chiar de ”Albinița”. Pentru că atunci aveam deja plănuit mousse-ul, a rămas că o să fac ”Albinuța” altă dată.

Ne întoarcem în prezent și Dianei îi vine în gând o mare întrebare: ”Oare ce desert ți-e poftă să mănânci?”. Grijulie din fire s-a gândit că sigur o să îmi placă Albinuța. Ne-am uitat în caietul cu rețete al bunicii ei, am modificat și adaptat puțin rețeta după gustul și preferințele noastre și ne-am apucat de treabă. Că trebuia să stea ea mai mult la rece până să o tăiem și savurăm e altă poveste. Important e că gustul a fost bun și am fost mulțumiți de ce ne-a ieșit.

 

Ingrediente

Pentru blat

  • 400 g făină
  • 150 g zahăr pudră
  • 80 g unt
  • 60 ml lapte
  • 30 g miere
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

Pentru umplutură

  • 300 g gem de fructe (noi am folosit și credem că merge cel mai bine gemul de caise – sau chiar piersici)
  • 250 g unt la temperatura camerei
  • 400 ml lapte
  • 85 g griș
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • 120 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 20 g zahăr pudră (pentru decor)

Mod de preparare

Pentru aluat

  • Preîncălzim cuptorul la 180°C.
  • Într-o cratiță punem zahărul, untul, laptele, mierea și oul la foc mic până când ingredientele încep să se topească.
  • Adăugăm bicarbonatul de sodiu și amestecăm ușor până când începe să spumeze, după care luăm de pe foc.
  • Adăugăm jumătate din cantitatea de făină și amestecăm până când se omogenizează.
  • Restul cantității de făină îl punem pe suprafața de lucru (de preferință un blat sau orice suprafață plană netedă și curată) peste care turnăm compoziția și o amestecăm până când avem un aluat. 
  • Împărțim aluatul în 2 bucăți egale pe care le formăm în dreptunghiuri și le întindem în foi subțiri cu dimensiunile de 25×30 cm.
  • Tapetăm 2 tăvi de 25×30 cm cu hârtie de copt în care punem cele două foi de aluat și le dăm la cuptor la 180°C timp de 10 minute.
  • După ce foile s-au copt le scoatem afară din cuptor și le lăsăm să se răcească complet.

Pentru cremă

  • Punem laptele la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere adăugăm zahărul și grișul în ploaie.
  • Amestecăm până când compoziția se omogenizează și începe să se îngroașe, având grijă să nu rămână cocoloașe.
  • Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
  • După ce s-a răcit la temperatura camerei adăugăm zeama și coaja rasă de la lămâie și amestecăm, după care adăugăm untul tăiat cubulețe și amestecăm până când compoziția este omogenă.
  • Dăm crema la frigider 30 de minute.

Asamblare

  • Punem una din foi pe o suprafață netedă, iar peste ea întindem uniform toată crema, dar lăsăm o distanță de 2-3 cm de la marginea blatului peste care nu vom pune cremă. 
  • Deasupra punem cealaltă foaie și presăm ușor.
  • Dăm la rece cel puțin 2 ore.
  • După ce au trecut cele două ore, scoatem prăjitura de la rece, o tăiem în două jumătăți egale (vor fi aproape pătrate), peste una din ele punem gemul, păstrând din nou o distanță de 2-3 cm de la marginea blatului, după care acoperim cu cealaltă jumătate de prăjitură și presăm ușor.
  • Dăm totul la rece peste noapte (sau cel puțin 8 ore) după care se poate servi.
  • Pentru a avea un aspect mai wow putem să tăiem marginile neregulate ale prăjiturii cu un cuțit.
  • Noi am pus zahăr pudră deasupra desertului când am servit.