American Donuts

Story time

Cred că toată lumea știe ce sunt alea gogoși. Gogoși, crofne, pancove și câte și mai câte nume or avea. Vreau să îmi imaginez că toți am mâncat gogoși și ne-am bucurat de ele. Gogoșile sunt probabil cele mai cunoscute deserturi de la noi, indiferent de câte nume și rețete diferite pot avea. Când eram mic, și poate v-am mai spus asta, fiecare weekend era rezervat pentru prăjitură. Preferatul meu este și va rămâne cremeșul făcut de mama, dar toate prăjiturile pe care le face sunt extraordinar de gustoase.

But wait!

Daaaaar gogoșile erau unul din puținele deserturi care se făceau și în timpul săptămânii, nu doar în weekend. Și țin minte că de fiecare dată eram entuziasmat și o ajutam pe mama cu ele. Când le tăia eu puneam câte 4-5 pe fiecare mână și le mutam pe blatul de la dulap unde stăteau să crească până le punea la prăjit în ulei. Iar de îndată ce erau scoase din ulei și se răceau cât de cât, luam câte una, o tăvăleam în zahăr pudră și o mâncam cu poftă. Mai mereu lângă o cană cu lapte (sau cacao cu lapte). Și mama îmi zicea mereu că atunci când gogoșile sunt goale înăuntru înseamnă că sunt bune și au ieșit cum trebuie!

Trecem la treabă!

De data asta am vrut totuși să încercăm ceva mai diferit puțin. Tot gogoși sunt, doar că le zicem cum le zic americanii: American Donuts. Acelea pe care le-am văzut în desene sau în filme, cu gaură în mijloc. Ce să vezi, și astea sunt goale în mijloc! Diferența dintre cele pe care le face mama și American Donuts este că primele sunt mult mai pufoase, mai aerate, pe când cele din urmă sunt puțin mai dense. Gustul? Delicioase indiferent pe care le alegi!

Ingrediente

  • 360 ml lapte călduț
  • 115 g unt la temperatura camerei
  • 10 g drojdie uscată
  • 3 ouă
  • 75 g zahăr
  • 7 g sare
  • 1 linguriță nucșoară (pentru un gust mai intens este recomandat să aveți nucșoară proaspătă pe care să o dați pe răzătoare)
  • 750 g făină

Mod de preparare

  • Într-un bol mic punem 100 ml de lapte, drojdia și o lingură de zahăr și amestecăm până când drojdia se dizolvă complet.
  • Într-un bol de mixer punem laptele, untul, drojdia, ouăle, zahărul, sarea, nucșoara și 280 g făină. Mixăm pe viteză medie circa până când ingredientele se încorporează complet.
  • Adăugăm făina rămasă și schimbăm capul de mixer cu cârligul pentru frământat aluat.
  • Mixăm pe viteză medie până când făina se integrează complet în compoziție.
  • Vom avea un aluat moale și ușor lipicios.
  • Acoperim bolul cu un prosop curat și îl punem într-un loc călduț unde îl lăsăm să stea 90 de minute.
  • După ce au trecut cele 90 de minute, aluatul își va fi dublat dimensiunea.
  • Pudrăm cu făină suprafața de lucru, scoatem aluatul pe suprafața de lucru și pudrăm fin și aluatul, după care îl întindem până când avem un aluat cu grosimea de circa 1.5 cm.
  • Noi am folosit un ramekin pentru a tăia gogoșile, dar se poate folosi și o cană mai largă. Pentru găurile din mijloc am folosit un capac de la o sticlă de apă minerală (improvizăm!).
  • Aluatul rămas l-am strâns și l-am întins din nou și am tăiat alte gogoși din el.
  • Într-o oală largă (preferabil una cu fund dublu) am pus uleiul pe foc mediu. Când uleiul se încinge, putem să punem gogoșile la prăjit. Dacă uleiul nu este încins, nu punem încă gogoșile, pentru că vor absorbi foarte mult ulei.
  • Le lăsăm circa 30-35 de secunde pe fiecare parte, până când sunt de un auriu intens.
  • Le scoatem de la prăjit și le punem pe prosoape de hârtie să absoarbă excesul de ulei.
  • Pentru glazură am topit 100 g ciocolată albă/neagră cu câte 40 ml frișcă lichidă. Am scufundat gogoșile în compoziție și am decorat cu bomboane, Oreo mărunțiți sau Kinder Bueno (se poate decora cu ce doriți).