Babka cu mac și gem de afine
”Care e treaba cu babka asta? Am tot văzut în ultima vreme pe la diferiți oameni și nu am înțeles ce e atât de special la ea. Dar voi n-ați mâncat cozonac?” Cam astea au fost întrebările care s-au tot plimbat prin capul meu din primul moment în care am văzut o babka. La o adică ce e o babka dacă nu un cozonac mai complicat?
Ei bine, cam asta este. Dar cui nu îi place un cozonac bun? Că nouă ne plac maxim cozonacii. Iar babka e un cozonac spectaculos. Ce-i drept e și mai complicat de făcut, dovadă faptul că nu a ieșit perfect, pentru că eu nu mă prea pricep să împletesc cozonaci, mai ales când umplutura e și ea puțin (doar puțin) alunecoasă și mi-e frică să nu stric ceva la care am lucrat deja câteva ore.
Credeți că ne-a păsat că nu l-am împletit perfect? Nu chiar. Aș fi vrut să mă fi descurcat puțin mai bine și să iasă splendid, dar dincolo de aspect primează gustul, iar în cazul acestei babka votul final a fost:
”Meh, nu mă omor eu atât de tare după mac” – Diana, cea care a vrut să facem babka cu mac
”Genial! Doamne cât de bun e! OMG! I love it!” – Dragoș, cel care are un respect profund pentru deserturile bune
Și cu asta am terminat cu bolboroseala. Vă las cu rețeta și sper să vă placă la fel de mult cât mi-a plăcut mie!
Ingrediente
Aluat
- 500 g făină
- 7 g drojdie uscată
- 50 g zahăr
- 1 ou
- 60 g unt la temperatura camerei
- 230 ml lapte
- 1 vârf de sare
Umplutură
- 200 g mac măcinat
- 100 ml lapte
- 200 g marzipan
- 1 ou
- 40 g unt
- 50 g zahăr
- 150 g gem de afine (poate fi înlocuit cu gemul preferat)
Sirop
- 50 ml apă
- 25 g zahăr
Mod de preparare
Aluat
- Într-un bol punem laptele călduț, drojdia și o linguriță de zahăr și amestecăm până când se dizolvă complet.
- Într-un alt bol (mai mare) punem făina și facem o adâncitură în mijloc.
- Turnăm amestecul de lapte cu drojdie în adâncitura din făină, punem o lingură de făină în lapte și amestecăm până când se omogenizează, după care acoperim vasul cu un prosop și lăsăm într-un loc călduț circa 30 de minute.
- După ce au trecut cele 30 de minute adăugăm și restul ingredientelor și frământăm aluatul (fie manual, fie folosind un mixer cu cârlig pentru aluat).
- Când aluatul este frământat (este omogen și elastic) acoperim iar bolul și îl lăsăm să stea circa într-un loc călduț până când se dublează (circa o oră).
- Între timp vom face umplutura.
Umplutura
- Într-o cratiță punem laptele și untul și aducem la punctul de fierbere.
- Luăm de pe foc, adăugăm zahărul și macul și amestecăm bine.
- Adăugăm marțipanul rupt în bucăți mici și îl integrăm în umplutură (amestecăm până când se topește complet).
- Adăugăm și oul și amestecăm până când compoziția este omogenă.
Asamblare
- Pe blatul de lucru pudrăm făină și întindem aluatul până când are o grosime de circa 1 cm.
- Dreasupra lui întindem umplutura, lăsând o distanță de 3-4 cm față de marginea aluatului.
- Peste umplutură întindem gemul de afine.
- Rulăm aluatul (la fel ca și la cozonac).
- Folosind un cuțit ascuțit tăiem aluatul în jumătate, pe lungime.
- Lipim capetele celor două bucăți de aluat și le împletim, iar la final lipim și celelalte două capete.
- Tapetăm o tavă de 30×15 cm cu hârtie de copt.
- Transferăm aluatul în tavă și lăsăm să stea circa 30 de minute, până când aluatul mai crește.
- Preîncălzim cuptorul la 180°C.
- Dăm babka la cuptor la 180°C pentru 45-50 de minute (sau până când o scobitoare introdusă în babka iese uscată).
- După ce scoatem de la cuptor pregătim siropul de apă cu zahăr după cum urmează: într-un bol mic punem apa și zahărul și amestecăm până când zahărul se dizolvă complet.
- Fără a scoate babka din tavă, însiropăm babka folosind o pensulă.
- Acoperim babka și o lăsăm să mai stea deoparte cel puțin o oră.
Comenteaza