Biscuiți cu ciocolată

Umblă vorba că doar ce a trecut Crăciunul. A fost un Crăciun ”meh”. Vremea a fost de cacao pentru că a plouat aproape non-stop. Ce fel de Crăciun e un Crăciun fără zăpadă? Unde e farmecul? Eu sunt unul din oamenii care iubește iarna, cu geruri, zăpadă, zile scurte care trec pe nevăzute și nopți lungi cu ninsori. Îmi amintesc când eram mic și începea să ningă cu fulgi mari. Ieșeam pe stradă și alergam în lumina becurilor de pe stâlpi încercând să prind cât mai mulți fulgi pe limbă. Răceam în fiecare iarnă din cauza asta, dar merita! Iar anul trecut am avut o minunăție de zăpadă la mijlocul lui decembrie că îmi venea să nu mai intru în casă când vedeam cât de frumos ninge.

Am reușit să ajung câteva zile și la Maramureș să le duc cadouri alor mei și să îi văd. Am reușit chiar să fur câteva rețete de deserturi de la mama (pe care le voi și posta curând pe blog). Mi-am furat și o zgârietură de toată frumusețea pe mână de la Esmeralda, nepoata părinților mei (o frumusețe de pisică).  Și înapoi la Timișoara la un Crăciun fără zăpadă. Nu că la Maramureș ar fi fost.

Dar, dacă a lipsit zăpada, a fost măcar un Crăciun cu o masă bogată, plină cu bucate alese și deserturi pe măsură. Eu, Diana, părinții și bunicii ei am participat toți la pregătiri. Da, am fost nerăbdător să mănânc bunătățile făcute de părinții ei, dar eram și mai nerăbdător să înfulec din deserturile pe care le-am făcut. Bineînțeles că Diana era la bunici din weekend și au făcut cornulețe cu gem și cozonaci delicioși, dar acum vă povestesc despre niște biscuiți cu ciocolată geniali. I-am mai făcut de câteva ori și eu mă lipesc de ei ca guma pe talpa de la papuci.

Ingrediente

 

  • 220 g unt
  • 200 g zahăr
  • 110 g zahăr brun
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 ouă
  • 400 g făină
  • 5 g praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  • 250 g ciocolată (chipsuri de ciocolată)

Mod de preparare

 

  • Preîncălzim cuptorul la 180ºC.
  • Tapetăm două tăvi mari cu hârtie de copt.
  • Punem untul într-un castron și dăm la microunde pentru câteva secunde, până când începe să se topească.
  • Într-un bol mixăm untul și zahărul (cel normal și cel brun) până când compoziția devine cremoasă.
  • Adăugăm ouăle și esența de vanilie și mixăm pe viteză mică până când se încorporează în cremă.
  • Adăugăm făina, sarea și praful de copt și amestecăm până când avem un aluat puțin umed, ușor de manevrat.
  • Adăugăm ciocolata și amestecăm ușor cu o lingură de lemn până când bucățile de ciocolată sunt integrate în aluat.
  • Folosind mâinile facem biluțe din aluat (mai mari sau mai mici, în funcție de preferințe) pe care le punem în tăvi (având grijă să lăsăm spațiu între ele pentru a nu avea un singur biscuite de dimensiunea tăvii).
  • Se dă la cuptor pentru 9-10 minute. Dacă par încă moi și nefăcuți, e normal. Se vor întâri după ce îi scoatem din cuptor și se răcesc.
  • Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească cel puțin 30 de minute înainte să îi devorăm. Știu, e greu, dar e mai ok să așteptați. Nu, eu nu am așteptat, dar nu trebuie să fiți ca mine!