Brioșe Spectaculoase

Așa-i că atunci când ați văzut titlul v-ați minunat de ce oare sunt spectaculoase brioșele astea? Păi de ce să nu fie? Eu le-am zis așa din cauza faptului că sunt decorate cu o cremă în care am pus biscuiți Speculaas (sau Spekulatius, cum le zice aici) și pentru că nu am vrut să speculați (ați văzut ce am făcut aici) că nu ar fi în vreun fel spectaculoși, am pus cuvântul chiar în titlu.

Biscuiții aceștia minunați sunt un desert specific perioadei de iarnă, de asta și în România începeau să apară din abundență în perioada asta. Mie îmi plăcea să îmi cumpăr câte un pachet mic (la 600 de grame numai mic nu e) și să mănânc câțiva lângă o cană de lapte cald cu cacao fie la micul dejun, fie seara. Fiecare cu micile lui plăceri nevinovate.

Încă de când i-am văzut prima dată la magazin (prima dată pe anul acesta) am zis că o să încercăm să îi integrăm într-un fel sau altul în deserturi, mai ales în perioada premergătoare Crăciunului (deci puteți să vă așteptați la cel puțin încă un desert cu Speculaas). Iar o primă rețetă este aceasta: brioșe spectaculoase.

Ingrediente

Aluat

  • 100 g făină
  • 125 g zahăr
  • 125 g unt (la temperatura camerei)
  • 2 ouă (la temperatura camerei)
  • 30 g cacao
  • 1/4 linguriță scorțișoară
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • 1/4 linguriță coajă de portocală
  • 1/4 linguriță coajă de lămâie
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de sare
  • 40 ml lapte

Cremă

  • 250 g cremă de brânză Philadelphia
  • 200 g frișcă lichidă
  • 50 g biscuiți Speculaas
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 linguriță esență de vanilie

Opțional – decor

  • câțiva biscuiți Speculaas

Mod de preparare

Aluat

  • Preîncălzim cuptorul la 170°C.
  • Tapetăm cu forme de brioșe o tavă (pentru brioșe).
  • Într-un bol punem făina, scorțișoara, nucșoara, praful de copt și sarea și amestecăm.
  • Adăugăm zahărul, untul, ouăle, coaja de lămâie, coaja de portocală și cacao și mixăm până când avem o compoziție omogenă.
  • Adăugăm și laptele și mixăm până când se integrează complet.
  • Distribuim cantități aproximativ egale de compoziție în cele 12 forme (formele nu ar trebui să fie pline mai mult de 3 sferturi, altfel există riscul să iasă compoziția din forme când dăm la cuptor).
  • Dăm la cuptor la 170°C pentru 20-25 de minute. După 20 de minute facem testul cu scobitoarea – dacă scobitoarea nu iese uscată, mai lăsăm 5 minute.
  • După ce scoatem de la cuptor, lăsăm brioșele să se răcească complet.

Crema

  • Începem prin a mărunți foarte fin biscuiții.
  • Într-un bol mixăm crema de brânză, zahărul pudră și pudra de biscuiți până când avem o compoziție omogenă.
  • Într-un alt bol mixăm frișca până când face vârfuri.
  • Transferăm jumătate din cantitatea de frișcă peste crema de brânză și mixăm la viteză mică până când se integrează.
  • Adăugăm frișca rămasă și esența de vanilie și mixăm până când compoziția este omogenă.
  • Transferăm crema într-un poș și decorăm brioșele.
  • Opțional se poate decora cu bucăți de Speculaas (mai mari sau mărunțite fin).