Brownie cu vișine & topping de frișcă și lavandă

Weekend-ul trecut am făcut o scurtă ieșire cu Diana. Văzusem cu câteva zile în urmă că Lavandair au un eveniment super drăguț în lanul lor de lavandă din Mailat (la câțiva km de Arad). Am profitat de ocazie să o surprind pe Diana cu un shooting drăguț în lavandă. Need I say she was the model?

Încă de când am ajuns acolo un reprezentant al Lavandair ne-a spus ce avem voie și ce nu avem voie să facem și ne-a mai spus cum putem să folosim lavanda pe care o strângem (catch: intrarea era contra cost, iar cei care intrau primeau o pungă drăguță de hârtie în care puteau să culeagă lavandă). ”Se poate folosi în deserturi, limonade.” Și asta am avut nevoie să aud.

Am profitat de faptul că weekend-ul acesta este prelungit și am venit cu Diana la bunicii ei, cu ideea clară că facem și un desert. Deși am rumegat cam 2 zile la un desert, am decis asupra unuia pe care l-am mai încercat și mi s-a părut nemaipomenit, doar că de data aceasta am făcut mici adăugări. Este vorba de brownie, un desert pe care l-am descoperit în cartea Bread Street Kitchen a lui Gordon Ramsay, primită cadou de la Diana.

Acum, chiar trebuie să spun mai mult de atât? E BROWNIE! Ciocolată! CIOCOLATĂĂĂĂĂĂ!!!!!

Nu o mai lungesc și trec direct la rețetă.

Ingrediente

Pentru brownie

  • 250 g ciocolată neagră mărunțită (dragi oameni frumoși de la Nestle Dessert România, vă aștept cu un parteneriat și vă promit că ciocolata voastră este singura pe care o să o folosesc în următorii 100 de ani)
  • 200 g unt
  • 175 g zahăr tos
  • 125 g zahăr brun (Solaris, nu dau nume, dar aveți cel mai genial zahăr – Muscovado, you know what I’m saying)
  • 4 ouă
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 150 g făină
  • 150 g vișine fără sâmburi (vișine fără sâmburi se pot găsi la magazin: le cumperi cu sâmburi și când ajungi acasă scoți sâmburii din ele)
  • un vârf de sare

Pentru topping

  • 200 ml frișcă
  • 1 linguriță și jumătate de lavandă (uscată în prealabil și pisată – am dat-o prin mașina de măcinat zahăr)

Mod de preparare

  • Preîncălzim cuptorul la 180°C;
  • P tavă de 30×20 cm (se pot folosi și tăvi mai mari sau mai mici pentru un brownie mai gros sau mai subțire) se tapetează cu hârtie de copt;
  • Ciocolata mărunțită împreună cu untul se pun la bain-marie;
  • Amestecăm ocazional până când ciocolata se topește;
  • Luăm amestecul de pe foc și adăugăm zahărul, amestecând cu ajutorul unui tel;
  • Adăugăm treptat ouăle, amestecând energic după fiecare adăugare;
  • După ce ouăle s-au integrat în compoziție, adăugăm făina și esența de vanilie, amestecând, din nou, până când compoziția devine una omogenă;
  • Turnăm compoziția în tavă și punem aleator vișine (fără sâmburi, altfel există riscul ca în momentul mâncării să suferim de deficiență de dinți);
  • Se dă la cuptor la 180° pentru 35-40 de minute;
  • După ce scoatem din cuptor lăsăm să se răcească cel puțin o oră;
  • Între timp preparăm toppingul de frișcă și lavandă;
  • Într-un bol punem frișca și mixăm până când frișca începe să se întărească;
  • Adăugăm pudra de lavandă și mixăm în continuare până când frișca face vârfuri;
  • După ce brownie s-a răcit decorăm cu frișcă (folosind un posh sau pur și simplu cu lingura);
  • Noi am adăugat și vișine pentru decor.