Bundt cheesecake cu cireșe

‘Tis the season to be jolly
Fa la la la la, la la la la

Suntem în luna decembrie și sărbătoarea Crăciunului este tot mai aproape. Eu unul aștept cu nerăbdare încă de anul trecut, din 26 decembrie, să fie iar Crăciunul. Ce mi-aș dori eu foarte tare ar fi să avem parte de sărbători cu multă zăpadă, cu căni pline cu ciocolată caldă la gura caloriferului, că deh, la bloc e mai greu cu sobă sau șemineu.

Dacă tot a început decembrie, mi-am zis că vreau să fac și să vă ofer și vouă câteva idei de deserturi pe care le puteți pune cu mare încredere pe masă în zilele de sărbătoare. Iar această minunată serie cu deserturi festive va începe cu un bundt cheesecake cu cireșe. L-am pudrat cu zahăr să pară că măcar în farfurie avem zăpadă, dacă afară încă nu a nins serios și nici nu s-a prins zăpada.

Abia aștept să vă arăt ce deserturi o să mai pregătesc și sper să fiți încântați și cât mai mulți dintre voi să le și gătiți!

Ingrediente

Cantitățile sunt pentru o tavă de bundt cu diametrul de 22 cm.

Blat

  • 120 g ciocolată cu lapte (30-40% cacao)
  • 160 g unt
  • 140 g zahăr
  • 1 vârf de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 3 ouă
  • 230 g făină
  • 20 g cacao
  • 5 g praf de copt
  • 50 ml lapte

Umplutura

  • 280 g brânzică dulce de vaci (sau quark)
  • 60 g zahăr
  • 2 ouă
  • 150 g cireșe (congelate sau din compot)
  • făină pentru a pudra cireșele
  • 15 g amidon
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • OPȚIONAL: 1/2 linguriță pastă de tonka

Decor – opțional

  • 10-15 g zahăr pudră

Mod de preparare

  • Ungem tava cu puțin unt și pudrăm cu foarte puțină făină.
  • Preîncălzim cuptorul la 175°C.
  • Punem cireșele într-o sită și lăsăm să se scurgă excesul de suc din ele.
  • După ce s-a scurs sucul din ele, le tăvălim în făină (să aibă o peliculă fină de făină).

Blat

  • Rupem ciocolata în bucăți mici și o punem într-un bol. Dăm la micro în reprize de 15 secunde, amestecând după fiecare repriză, până când ciocolata se topește complet.
  • Într-un bol mare batem untul împreună cu zahărul până când compoziția este una cremoasă.
  • Adăugăm ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare.
  • Într-un alt bol amestecăm făina, praful de copt și cacao.
  • Adăugăm ingredientele uscate împreună cu 30 ml de lapte peste crema de unt și mixăm până când compoziția devine omogenă.
  • Adăugăm ciocolata călduță și esența de vanilie mixăm până când se integrează complet în compoziție.

Umplutura

  • Mixăm ouăle și zahărul până când compoziția este omogenă.
  • Adăugăm brânza și amidonul și le integrăm complet în compoziție.
  • Adăugăm esența de vanilie (opțional pasta de tonka) și mixăm 10-15 secunde.
  • Transferăm 2 treimi din compoziția de aluat în tavă și folosind o lingură facem un șanț larg în aluat.
  • Punem crema de brânză în tavă, peste aluat, și deasupra ei presăm ușor cireșele.
  • Amestecăm aluatul rămas cu laptele rămas și îl punem peste crema de brânză, nivelând ușor cu o lingură, fără a presa puternic.
  • Dăm la cuptor la 175°C timp de o oră.
  • După ce scoatem de la cuptor lăsăm să se răcească complet în tavă, abia după acea o vom scoate din tavă.
  • Opțional putem pudra cu zahăr pudră.