Caramel sărat

Unul dintre cele mai bune și fine sosuri, atunci când vine vorba de sosuri pentru deserturi, mi se pare sosul de caramel sărat. Este ceva pur și simplu divin. Combinația de gusturi dintre dulce și sărat, textura catifelată și culoarea sunt ceva spectaculos. L-am folosit de multe ori în diferite rețete, unele pe care le-am și postat pe blog (de exemplu: Brioșele Banoffee și Cheesecake cu măr copt și caramel sărat). Am făcut un chiar și un cheesecake cu muuuuuuult caramel sărat la Maramureș și mama era îndrăgostită de el. A zis că ar mai trebui să fac.

Pentru că îl iubesc atât de mult (și Diana la fel) vreau mereu să îl fac cât mai bun, așa că mereu caut să învăț ce și cum aș putea să fac pentru a-l face mereu mai bine decât ultima dată. Ei bine, de această dată m-am întrecut din nou pe mine cu acest caramel sărat. E exploziv de gustos! Și puteți să îl folosiți și la ultima rețetă pe care am postat-o pe blog: Macaroane cu nucă și caramel sărat

Ingrediente

  • 350 g zahăr brun
  • 300 g frișcă
  • 250 g sirop de glucoză
  • 100 g unt
  • 5 g sare
  • 1 baton de vanilie (poate fi înlocuit cu 1 linguriță esență de vanilie)

Mod de preparare

  • Frișca lichidă împreună cu siropul de glucoză le punem într-o cratiță și le dăm la foc mediu până când compoziția ajunge în punctul de fierbere, după care luăm de pe foc și lăsăm să stea.
  • Într-o cratiță/oală cu fund dublu (!!!) punem circa 1/6 din cantitatea de zahăr brun și dăm pe foc mediu.
  • Lăsăm zahărul pe foc fără a amesteca până când începe să se topească.
  • Folosind o spatulă (o spatulă care este potrivită pentru gătit la temperaturi de 180°C) amestecăm zahărul care va deveni un sirop.
  • Adăugăm treptat restul cantității de zahăr brun, amestecând de fiecare dată pentru a avea mereu un sirop de zahăr în care să se topească zahărul pe care îl adăugăm.
  • ATENȚIE: avem grijă atunci când lăsăm zahărul pe foc și amestecăm constant! Nu vrem să se ardă pentru că dacă vom continua cu un zahăr care s-a ars, caramelul va avea un gust foarte amar și nu sugerăm consumarea acestuia!
  • Când am adăugat toată cantitatea de zahăr și avem siropul, reducem focul și începem să adăugăm treptat amestecul de frișcă și sirop de glucoză, amestecând în continuare constant.
  • ATENȚIE: vom fi foarte precauți la acest pas pentru că șocul termic este unul mare și nu vrem să stropim cu sirop de zahăr pe piele sau pe față pentru că riscăm să ne ardem.
  • După ce am adăugat toată compoziția de frișcă vom amesteca și vom verifica dacă caramelul este făcut, exact la fel ca și pentru gem: luăm o mică cantitate de caramel pe care o punem pe o farfurie și o lăsăm să se scurgă. Dacă caramelul este gata va începe să se întărească în câteva secunde. Dacă nu este făcut mai lăsăm puțin pe foc, amestecând în continuare, și verificăm din nou în 1 minut.
  • Când caramelul este gata, luăm compoziția de pe foc și o dăm prin sită pentru a nu avea bucăți de zahăr în compoziția finală.
  • Adăugăm untul, semințele din batonul de vanilie (sau esența de vanilie) și sarea și folosind un mixer de mână (sau un blender) mixăm compoziția 15-20 de secunde, iar caramelul este gata!

 

În cazul în care nu aveți sau nu găsiți în magazin sirop de glucoză se poate face un înlocuitor acasă:

  • Într-o cratiță punem 400 g zahăr, 150 ml apă și o linguriță de zeamă de lămâie pe foc mediu și amestecăm constant.
  • Când zahărul se topește complet reducem la foc mic și lăsăm să stea pe foc circa 15-20 de minute. 
  • Când compoziția va începe să facă din nou mici bule luăm puțin sirop cu o linguriță și verificăm la fel ca și la caramel pe o farfurie. Dacă siropul începe să se întărească, este gata, iar dacă nu mai lăsăm pe foc și verificăm din nou după 1 minut.
  • Dacă se întâmplă cumva să depășim punctul în care siropul este gata și zahărul se cristalizează, adăugăm puțină apă și lăsăm pe foc mic, până când ajungem din nou la punctul în care siropul face mici bule și verificăm consistența lui.