Carrot Cake

La începutul anului am făcut un delicios tort de morcovi (sau Carrot Cake, cum am hotărât să îl denumesc pe acesta, care practic e unul și același lucru) de care am fost super încântat. A fost un mic experiment care îmi doream să iasă. Iar atunci când pui suflet în ce faci și o faci cu drag, de obicei iese.

Ei bine, acum 3 săptămâni (dacă am greșit o să mă corecteze Diana când citește articolul, dar nu mai modific aici, pentru că o să pară că am scris corect de la început) ne făceam cumpărăturile în Kaufland și la raftul cu ”nimicuri” decorative pentru prăjituri a văzut Diana niște morcovi micuți de marzipan. Vă dați seama că instant i s-a făcut poftă de carrot cake, dar pentru că aveam deja alte deserturi în plan am zis că îl amânăm pentru o dată ulterioară. Când o fi aia nu se știe.

Acum se știe!

Rețeta pentru acest carrot cake se bazează pe cea pe care o făcusem deja, doar că am modificat anumite proporții pentru unele ingrediente în felul în care eu speram că voi reuși să fac ceva și mai bun. Mi-a ieșit ceva mai bun? Da? Nu?

A ieșit ceva absolut genial! Este în top 3 cele mai bune deserturi pe care le-am făcut vreodată (nu am cum să nu laud acest desert, îmi pare rău – de fapt nu îmi pare rău, dar vorba vine). Blatul are o textură pufoasă, cu un balans perfect de dulce (adică e genul de dulce, dar nu prea dulce – exact cât trebuie de dulce), iar crema este fină și aromată (pasta de tonka pe care tot Diana a pus ochii în Kaufland are o aromă pur și simplu explozivă). Ce mai, combinația perfectă!

Evident că am luat și morcovii de marzipan și i-am folosit pentru decor. Iar marginea tortului decorată cu fulgi de ciocolată? Am stat aproape jumătate de oră să îi lipesc unul câte unul! A meritat? Ba bine că nu!

P.S. Pentru că Diana este alergică la nuci și alune, am eliminat nucile din rețeta inițială și am mers pe combinația de măr și banane, iar rezultatul a fost ❤️!

Ingrediente

Cantitățile sunt pentru o tavă cu diametrul de 20 cm!

Blat

  • 300 g făină
  • 10 g praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 150 ml ulei
  • 1 măr mare (sau 100 g piure de mere)
  • 200 g zahăr brun
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 3 ouă medii
  • 200 g morcov ras
  • 100 g piure de banane

Cremă

  • 600 g cremă de brânză Philadelphia
  • 200 g quark (poate fi înlocuit cu brânză cottage)
  • 40 g zahăr brun
  • 100 g zahăr
  • 60 ml sirop de mandarine (pe care îl vom face din: 2 mandarine mai mari și 40 g zahăr – această cantitate de zahăr nu este inclusă în cea de mai sus!!!)
  • 1/2 linguriță pastă de tonka
  • 1/2 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare

Blat

  • Preîncălzim cuptorul la 175°C.
  • Ungem 3 tăvi (dacă aveți doar o tavă, nu e nici o problemă, facem acest pas pe rând) cu unt și le tapetăm cu hârtie de copt.
  • Într-un bol punem făina, praful de copt, sarea și scorțișoara și amestecăm.
  • Într-un alt bol mixăm uleiul, piureul de mere, zahărul, zahărul brun, esența de vanilie și piureul de banane până când compoziția devine omogenă.
  • Adăugăm ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare.
  • Adăugăm ingredientele uscate peste cele umede și amestecăm ușor până când încep să se integreze, după care mixăm la viteză medie până când compoziția devine omogenă.
  • Adăugăm morcovul ras și mixăm 10-15 secunde, cât să se integreze în compoziție.
  • Împărțim compoziția în mod egal în cele 3 tăvi (sau cântărim compoziția, împărțim la 3 și o punem în tavă pe rând pentru fiecare blat).
  • Dăm la cuptor la 175°C timp de 30-32 de minute sau până când o scobitoare introdusă în aluat iese uscată.
  • Scoatem de la cuptor și lăsăm blatul să se răcească complet înainte de a-l folosi mai departe.

Crema

  • Vom începe cu siropul de mandarine pentru că acesta trebuie să stea și la rece.
  • Decojim mandarinele și le curățăm cât mai bine de pieliță, încercând să păstrăm doar pulpă (dacă se strecoară și puțină pieliță nu e bai, pentru că la final dăm prin sită).
  • Punem pulpa fructelor împreună cu zahărul la foc mediu amestecând rar până când compoziția începe să scadă și are o textură ușor vâscoasă.
  • Luăm de pe foc, dăm prin sită și lăsăm să se răcească complet după care dăm la frigider pentru cel puțin o oră.
  • Într-un bol mixăm crema de brânză cu cele 2 tipuri de zahăr până când compoziția are o textură fină.
  • Adăugăm quark-ul (brânza cottage) și mixăm până când se integrează în compoziție.
  • Adăugăm siropul de mandarine, pasta de tonka și esența de vanilie și mixăm până când compoziția este omogenă, iar textura este fină și cremoasă (circa 20-30 de secunde)

Asamblare

  • Pentru a fi mai ușor de manipulat vom asambla tortul în tava în care am făcut blaturile.
  • Punem primul blat în centrul tăvii și punem 400 g de cremă deasupra pe care o întindem pe toată suprafața blatului și o nivelăm (o mică parte din cremă va merge pe marginea blatului, dar asta ne va ajuta când vom finisa exteriorul).
  • Punem cel de-al 2-lea blat peste cremă și deasupra lui punem 400 g de cremă pe care o vom întinde, la fel, pe suprafața blatului și o nivelăm.
  • Punem cel de-al 3-lea blat peste cremă, acoperim tava și blatul de deasupra cu folie de plastic și dăm tortul la frigider pentru 3 ore.
  • Crema rămasă o punem într-un vas pe care îl acoperim și o dăm la rece până când scoatem tortul.
  • După ce au trecut cele 3 ore, scoatem tortul și crema de la rece, scoatem inelul tăvii și folosind o spatulă întindem crema rămasă pe exteriorul tortului (deasupra și pe margine), încercând să o nivelăm cât mai bine.
  • Se dă la rece încă 2 ore după care se poate servi.
  • Am decorat cu morcovi de marzipan și fulgi de ciocolată înainte să îl dau la frigider.