Cea mai bună pizza făcută acasă
Numele pare lipsit complet de modestie, dar nu am cum să fiu modest în legătură cu această pizza. Blatul pufos, topping-urile delicioase, gustul ușor picant (vorbesc aici strict despre părerea mea!) al jalapenos. Îmi plouă în gură doar când mă gândesc cât de bună a fost.
Și acum să vă povestesc de ce pizza: de fiecare dată când unul dintre mine și colegul meu a avut un eveniment important în viață sau înainte de a pleca undeva, aveam o seară cu pizza și bere. Pentru că eu și Diana trebuia să plecăm (s-a gândit COVID-19 să se intercaleze cu planurile noastre) și eu cu colegul meu să nu mai locuim împreună, era clar că este un eveniment care trebuie să se lase cu pizza și bere. Doar că de data asta am zis că vreau să fac eu pizza. Iar berea a fost cu ghimbir (pentru că eu nu beau alcool).
Cea mai bună pizza făcută acasă e un titlu mic pentru ce a ieșit. Topping-urile au fost cele asupra cărora am căzut amândoi de acord. Și pentru că nu am vrut să fie o pizza cu de toate, mega încărcată, ne-am rezumat doar la câteva. Acum, gata cu povestea și hai cu rețeta. Un lucru vă spun sigur: este cea mai bună pizza făcută acasă!!!
Ingrediente
Pentru blat
- 800 g făină
- 500 ml apă
- 20 g sare
- 10 ml ulei de măsline
- 7 g drojdie (1 plic)
Topping
- sos de roșii (vă las mai jos sosul folosit de mine, dar dacă aveți un sos făcut deja, puteți să îl folosiți)
- 600 g mozzarella
Aceastea sunt, din punctul meu de vedere, ingredientele de bază. Mai departe se poate folosi ce doriți. De exemplu eu am folosit așa:
- 200 g salam chorizo
- 100 g bacon
- 60 g jalapeno murați
- 30 g măsline negre feliate
Pentru sosul de roșii
- 400 g roșii decojite (eu am folosit roșii cubulețe decojite din conservă)
- 8-10 frunze de busuioc (sau 1 linguriță de busuioc din plic)
- 5 g sare
Mod de preparare
Pentru aluat
- Într-un bol punem apa, adăugăm drojdia și amestecăm până când se dizolvă complet.
- Într-un vas larg punem făina și facem o adâncitură în mijlocul ei.
- Turnăm 1/4 din amestecul de apă și drojdie în adâncitură și integrăm făina dinspre margini spre centru folosind o lingură.
- Adăugăm treptat și restul amestecului de apă cu drojdie până când am integrat complet făina.
- Adăugăm sarea și frământăm aluatul în vas.
- Adăugăm uleiul de măsline și integrăm puțin, după care scoatem aluatul pe un blat (sau orice suprafață netedă și curată) și îl frământăm până când luciul uleiului dispare de pe suprafața aluatului.
- Formăm aluatul într-o bilă și îl acoperim cu un prosop umed.
- Lăsăm să stea 45 de minute.
- După ce au trecut cele 45 de minute tăiem aluatul în 2, formăm 2 bile de aluat, le punem în boluri pe care le acoperim și le dăm la frigider timp de 36 de ore.
Pentru sos
- Roșiile împreună cu frunzele de busuioc (sau busuiocul din plic) și sarea le dăm prin blender circa 15-20 de secunde.
- Dăm la rece pentru cel puțin 6 ore.
Le grand final
- Scoatem aluatul de la rece.
- Preîncălzim cuptorul la 250°C.
- Tapetăm 2 tăvi cu hârtie de copt pe care le ungem în întregime cu ulei (nu trebuie mult ulei, doar cât hârtia să fie unsă pe toată suprafața ei).
- Luăm una din bilele de aluat și le întindem pe hârtia de copt cu mâinile.
- Punem jumătate din cantitatea de sos de roșii și o întindem până aproape de marginea aluatului.
- Punem jumătate din cantitatea de mozzarella tăiată felii peste sosul de roșii (țineți minte că avem 2 pizza).
- Deasupra punem celelalte topping-uri pe care vrem să le avem pe pizza. Eu, de exemplu, am folosit ingredientele menționate mai sus.
- Se dă la cuptor pe nivelul cel mai jos la 250°C timp de 10 minute.
- Se scoate, se lasă să se răcească cel puțin 10 minute după care se servește.
Comenteaza