Când știi că ai pus câteva kilograme (de dragul poveștii, să zicem că 1-2 kilograme) și vrei să le dai jos, e un adevărat calvar să stai cu gândul mai mereu la mâncare și la dulciuri. Dar cu ajutorul Dianei încerc să echilibrez mesele în așa fel încât să renunț la ele treptat. Preferatele mele sunt renumitele ”cheat days”, zilele în care sunt ca un purcel și mănânc poate mai mult decât ar trebui, chiar și pentru un cheat day.

Oricum, weekend-ul trecut am ajuns iar la Gătaia, la bunicii Dianei, și pentru că pomii sunt plini de fructe, era musai să facem ceva dulce. Așa că am făcut nu unul, ci două deserturi.

Primul desert este un cheesecake cu caise (și vă las mai jos o imagine cu caisul, să vă dați seama cam ce abundență de fructe era pe bietul pom), iar al doilea… Al doilea desert altă dată.

Pom plin cu fructe. Wow!
Niște bunăciuni de fructe. Tasty!

Și pentru că nu vreau să vă mai țin la vorbă, vă scriu rețeta și vă las să încercați și voi!

Încă un lucru, pe scurt: e un desert perfect pentru un picnic în natură! Vă spunem din experiență!

Ingrediente

Pentru blat

  • 350 g făină albă
  • 250 g unt
  • 200 g zahăr
  • 1 ou
  • 1/2 praf de copt

Pentru umplutură

  • 10 caise
  • 500 g brânză dulce de vaci (5% grăsime)
  • 2 ouă
  • 200 g zahăr
  • 25 g griș
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 25 g alune (mărunțite) – se pot folosi migdale, nuci etc

Mod de preparare

  • Preîncălzim cuptorul la 180°C .
  • Într-un bol mixăm împreună făina, untul rece tăiat cubulețe, zahărul și praful de copt până când compoziția are o textură asemănătoare firimiturilor de pâine.
  • Adăugăm oul și mixăm până când compoziția este omogenă.
  • Luăm compoziția din bol și rupem o bucată de circa 1/3 din ea, o înfoliem cu folie de plastic și o dăm la congelator. Restul aluatului îl înfoliem cu folie de plastic și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
  • Tăiem caisele în jumătăți și scoatem sâmburele, după care le lăsăm deoparte.
  • Într-un bol mare mixăm crema de brânză, ouăle, zahărul, grișul și esența de vanilie până când compoziția este omogenă și are o textură fină.
  • Noi am folosit o tavă de cheesecake cu diametrul de 25 cm ai cărei pereți interiori i-am tapetat cu unt și făină.
  • Aluatul scos din frigider se întinde în tavă, inclusiv pe peretele interior, până sus. Încercați să nivelați aluatul astfel încât să aibă aceeași grosime peste tot.
  • Când am întins aluatul, dăm tava la frigider 20 de minute.
  • Scoatem tava din frigider și turnăm peste aluat compoziția de brânză, peste care așezăm jumătățile de caise.
  • Aluatul congelat îl dăm pe răzătoare și îl punem deasupra caiselor împreună cu alunele.
  • Marginile de aluat de pe tavă care sunt deasupra compoziției le presăm ușor deasupra compoziției.
  • Introducem tava în cuptor și o lăsăm circa 50 de minute sau până când aluatul are o culoare aurie.
  • După ce scoatem desertul din cuptor lăsăm să se răcească la temperatura camerei, după care dăm la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte să îl servim.