Cheesecake cu castravete și lime – Chefi la cuțite

Dacă te-ai uitat la ediția de luni, 16 septembrie, din Chefi la cuțite, m-ai văzut cu siguranță și pe mine acolo. Așa cum am scris și în articolul anterior, experiența de acolo a fost una uimitoare.

Pentru că sunt toate detaliile despre acest episod în postarea respectivă, aici mă voi lega doar de aspectele ce țin de desert. Și am să încep cu faptul că NU ÎMI VINE SĂ CRED CĂ MI-A LEȘINAT DESERTUL DIN FARFURIA PENTRU BEAUTY SHOT! Scuze pentru caps lock, dar pur și simplu am rămas șocat când am văzut farfuria la televizor. Încântat când am văzut că farfuriile pentru chefi au fost ok (excepție cea cu crater în cheesecake a lui Chef Scărlătescu), dar șocat de cea de la beauty shot. Important rămâne faptul că deși chefii au fost terifiați de desert, le-a plăcut ideea mea și am primit cele două cuțite care mă duc mai departe în competiție.

Mai departe vreau să vorbesc despre mirosul desertului, motivul pentru care nu am primit cuțitul de la Chef Dumitrescu. Pur și simplu nu reușeam să îmi dau seama din ce cauză desertul avea acel miros. Fiind emoționat, nu puteam să mă gândesc ce anume nu a ieșit bine.

Fast forward la weekend-ul care tocmai ce a trecut. Fiindcă îmi era poftă de un desert și știam că luni apar la TV, mi-am zis să fac iar cheesecake cu castravete și lime. Așa că am făcut cumpărăturile necesare (ba chiar am cumpărat mai multe lucruri pe care le voi folosi pentru alt desert), mi-am pus șorțul și m-am apucat de treabă.

Înainte să vă las cu rețeta, vă spun doar că: am aflat cauza mirosului.

Ingrediente

  • 500 g brânză dulce de vaci
  • 150 g zahăr pudră
  • 300 g biscuiți digestivi
  • 100 g castraveți proaspeți – tăiați cubulețe
  • coaja răzuită de la 1 lime eco (trebuie să aibă coaja comestibilă)
  • 2 linguri miere
  • 100 g unt
  • 1 plic gelatină
  • 100 ml apă

Mod de preparare

  • Biscuiții se zdrobesc fin și îi amestecăm într-un bol cu untul topit.
  • Compoziția de biscuiți cu unt o turnăm într-o tavă (pentru această cantitate avem nevoie de o tavă mică, cu diametrul de 20-22 cm – eu am folosit forme dreptunghiulare de 12×6 cm) și nivelăm, după care dăm la frigider.
  • Într-un bol mixăm brânza de vaci cu zahărul pe viteză mică, până când avem o textură fină și cremoasă.
  • Punem în blender castraveții, zeama de la un lime și mierea și blenduim până când avem un smoothie.
  • Turnăm compoziția de castravete treptat, împreună cu coaja de lime, în compoziția de brânză și amestecăm până când compoziția devine omogenă.
  • Să nu vă speriați de faptul că are o consistență lichidă. După ce adăugăm gelatina și dăm la rece, totul iese perfect!
  • Într-un bol mic punem gelatina peste apă și se lasă la înmuiat pentru 10 minute.
  • Punem gelatina la încălzit pe baie de apă și amestecăm până când se dizolvă complet, după care luăm de pe foc și o punem peste compoziția de brânză și castravete.
  • Scoatem tava cu biscuitele și turnăm peste ea compoziția de brânză, după care se dă la frigider cel puțin 4 ore înainte de a servi.

Pentru decor (așa cum se poate vedea și în poze) am făcut și un jeleu de castravete și lime, pe care l-am pus peste cheesecake și a fost lăsat încă 2 ore la rece. Motivul pentru care nu am pus și modul de preparare al jeleului este că tocmai acest jeleu este responsabil pentru mirosul puternic observat de chefi. Gustul desertului este mai intens, dar vine la pachet cu mirosul.