Cheesecake cu măr copt și caramel sărat
Când mă gândesc la Crăciun mă gândesc inevitabil la mirosul de portocale, de scorțișoară, de măr copt. Parfumul cozonacilor calzi și rumeni, abia scoși din cuptor, care umplu casa cu aroma lor îmbietoare. Îmi amintesc atmosfera agitată din bucătărie unde mama e ca un titirez care se învârte dintr-un colț într-altul făcând prăjituri și mâncare, cu noi pe lângă ea.
Decembrie vine mereu cu o magie a lui, chiar dacă de multe ori îi lipsește prima ninsoare specifică lunii. Bine, asta în Timișoara. Ai mei se prostesc și se amuză că la Maramureș a nins de mult și aici nimic. Păi se face așa?
Dacă ultima dată v-am făcut poftă cu niște croissante, de data asta vă ademenesc cu un alt desert care mie îmi inspiră seri de iarnă în fața sobei: un cheesecake cu măr copt și caramel sărat.
Ingrediente
Blat
- 350 g biscuiți digestivi
- 160 g unt topit
Cremă
- 750 g mascarpone
- 300 ml frișcă lichidă
- 150 g zahăr
- 3-4 mere mari
- 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/2 linguriță cuișoare măcinate
- 1/2 linguriță nucșoară măcinată
Caramel
- 200 g zahăr
- 80 g unt
- 110 ml frișcă
- 1/2 linguriță sare
Mod de preparare
- Începem cu merele: într-o tavă punem hârtie de copt, învelim merele în folie de aluminiu și le dăm la cuptor pentru 50 de minute la 150°C.
- După ce le scoatem de la cuptor le scoatem din folia de aluminiu și le lăsăm să se răcească pe un grătar circa 30 de minute, după care dăm jos coaja de pe mere și scoatem cotorul și sâmburii din ele, urmând ca toată pulpa mărului copt să o punem în blender împreună cu scorțișoara, cuișoarele și nucșoara și să o mixăm până când avem compoziția unui piure fin.
- Dăm la frigider cel puțin 30 de minute.
Blatul
- Pentru blat pisăm biscuiții fin cu un sucitor după care îi punem într-un bol mare împreună cu untul topit.
- Amestecăm bine până când compoziția este una omogenă și untul este distribuit uniform în biscuiții.
- Tapetăm fundul unei tăvi detașabile cu hârtie de copt, după care închidem tava (pas care ne va ajuta să scoatem mai ușor cheesecake-ul din tavă și să îl punem pe un suport de prăjitură/tort).
- Punem compoziția de biscuiții și unt în tavă și nivelăm cu fundul unui pahar sau cu o lingură încercând să avem un blat cât mai uniform.
Crema
- Într-un bol mare mixăm mascarpone împreună cu zahărul până când textura este una fină și cremoasă.
- Adăugăm frișca și continuăm să mixăm până când amestecul este omogen.
- Adăugăm piureul de mere și mixăm până când acesta se integrează în cremă.
- Turnăm crema peste blatul de biscuiți, nivelăm și dăm la rece cel puțin 4 ore.
Caramelul sărat
- ATENȚIE! În timpul preparării caramelului, acesta va atinge temperaturi foarte ridicate și este indicat să fiți atent cum îl manipulați pentru a nu vă arde!
- Punem zahărul într-o cratiță pe foc mediu amestecând constant pentru a nu se arde.
- După ce zahărul se caramelizează adăugăm untul și amestecăm energic până când untul se topește complet și se integrează în compoziție.
- Luăm de pe foc și adăugăm frișca, amestecând energic.
- Adăugăm sarea și amestecăm circa 30 de secunde.
- Lăsăm să se răcească la temperatura camerei după care dăm la frigider cel puțin 2 ore.
- Dacă înainte să folosim caramelul s-a întărit prea mult, îl dăm la cuptorul cu microunde pentru 15-30 de secunde și revine la o consistență potrivită.
- După ce scoatem cheesecake-ul de la rece folosim un cuțit pentru a desprinde desertul de marginea tăvii. Nu forțăm tava înainte pentru că va trage de cremă și nu vom avea un desert foarte aspectuos.
- Am preferat să tai felii din cheesecake și să glazurez linii de caramel peste el, dar caramelul se poate întinde peste toată suprafața cheesecake-ului din start.
Comenteaza