Cheesecake Speculaas

Ne apropiem tot mai tare de Crăciun și eu sunt tot mai entuziasmat. Știu că fiecare zi trecută înseamnă o zi mai puțin până când mă apuc în sfârșit să gătesc pentru masa de Crăciun și putem să ne bucurăm de preparate delicioase. Ideal, de Crăciun vom reuși să ajungem la verișoara Dianei. Altfel o să mă văd nevoit să mă îndop singur cu toată mâncarea la care mă gândesc deja.

Seria deserturilor cu specific festiv continuă cu un Cheesecake Speculaas, un desert care este mai degrabă specific acestei zone, dar care ne-a încântat pe deplin papilele gustative. De la prima până la ultima felie (am avut pauze între ele, fiți fără grijă) am fost tot un zâmbet. Iar dacă și voi vreți un Crăciun cu gusturi fine și aromate, acest desert nu trebuie să lipsească de pe masă!

Ingrediente

Ingredientele sunt pentru o tavă cu diametrul de 18 cm.

Blat

  • 200 g biscuiți Speculaas
  • 80 g unt

Cremă

  • 250 g brânză dulce de vaci
  • 650 g cremă de brânză Philadelphia
  • 100 g zahăr
  • 15 g zahăr vanilat
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 1/2 bucată anason stelat măcinat
  • 60 g biscuiți Speculaas
  • 2 plicuri gelatină

Sos caramel

  • 50 g zahăr
  • 20 g unt
  • 50 ml frișcă lichidă

Pentru decor va fi nevoie de 12-14 biscuiți Speculaas.

Mod de preparare

Blat

  • Zdrobim biscuiții foarte fin și îi punem într-un bol.
  • Dăm untul la micro cât să se topească.
  • Punem untul peste biscuiți și amestecăm până când se absoarbe complet.
  • Transferăm biscuiții în tavă și nivelăm bine presând ușor pe ei cu o lingură sau un pahar (dacă presați prea tare, se va desprinde mai greu de tavă când vom tăia felii).
  • Dăm la rece cel puțin o oră, timp în care ne ocupăm de cremă.

Crema

  • Într-un bol mare mixăm brânza dulce, crema de brânză Philadelphia și zahărul până când compoziția devine omogenă.
  • Zdrobim fin biscuiții și îi adăugăm împreună cu zahărul vanilat, extractul de vanilie, scorțișoara, anasonul și nucșoara și mixăm până când se integrează în compoziție.
  • Separat preparăm gelatina conform instrucțiunilor de pe pachet.
  • Adăugăm gelatina peste cremă și amestecăm până când se integrează complet în ea.
  • Turnăm crema peste blatul de biscuiți și dăm la rece timp de cel puțin 4 ore.

Sos de caramel

  • Punem zahărul într-o cratiță pe foc mediu amestecând constant pentru a nu se arde.
  • După ce zahărul se caramelizează adăugăm untul și amestecăm energic până când untul se topește complet și se integrează în compoziție.
  • Luăm de pe foc și adăugăm frișca, amestecând energic.
  • Lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
  • Dacă se răcește prea tare și își pierde din vâscozitate, îl dăm câteva secunde la microunde.

Asamblare

  • După ce au trecut cele 4 ore la frigider, scoatem desertul din tava (ideal să folosiți o tavă cu perete detașabili), lipim biscuiții Speculaas pe exterior, turnăm sosul de caramel peste desert și poate fi decorat cu biscuiți zdrobiți fin.