Chicken Teriyaki
Vreau să știți că nouă ne plac foarte mult provocările culinare, mai ales cele pe care ni le impunem noi. Chicken Teriyaki a fost exact asta: o provocare culinară din bucătăria asiatică!
Bine, acum ce trebuie să știți este că Diana a vrut să încercăm să facem și noi asta acasă de mult timp, dar am tot amânat momentul. Ce-i drept nici nu știu dacă am fi găsit toate ingredientele în România. Nu fără să le caut destul de intens în cine știe câte magazine (iar aici mă refer la Mirin în special, dar posibil să fi găsit greu chiar și uleiul de susan).
Mirin este un condiment de-a dreptul spectaculos. Ceea ce definește cel mai bine acest condiment este gustul umami (cu mai multe detalii despre gusturi o să revin, poate, într-o altă postare). Practic, este un tip de vin de orez cu un conținut mult mai scăzut de alcool și conținut ridicat de zahăr (nu este vorba de zahăr adăugat). Ca observație, dacă nu aveți Mirin, din cele găsite pe internet când am căutat informații despre acest preparat am aflat că poate fi înlocuit cu vin alb.
Aș vrea să vă descriu gustul pe care îl are chicken Teriyaki, dar nu găsesc cuvinte potrivite. E pur și simplu fantastic!
Ingrediente
- 500 g piept de pui
- 10 ml ulei
- 60 ml sos de soia (ideal unul cu conținut scăzut de sodiu)
- 45 g zahăr brun
- 45 ml cidru de mere
- 30 ml Mirin
- 15 ml ulei de susan
- 3 căței de usturoi
- o căpățână de brocoli
Mod de preparare
- Într-o oală punem la fiert pe foc mic căpățâna de brocoli (pe care am spălat-o înainte) și lăsăm la foc mic până când începe să se înmoaie, după care luăm de pe foc și lăsăm deoparte.
- Punem într-un bol sosul de soia, zahărul, cidrul, Mirin și uleiul de susan și amestecăm, după care lăsăm deoparte.
- Într-o tigaie punem uleiul la foc mediu până când începe să se încingă.
- Adăugăm puiul tăiat în fâșii mici și îl amestecăm ocazional până când începe să se prăjească (va fi ușor maroniu, nu vrem să se înnegrească pe toate părțile).
- Adăugăm usturoiul răzuit și sotăm circa 30 de secunde.
- Adăugăm sosul pe care l-am pregătit la început și amestecăm ocazional până când sosul începe să se reducă și începe să se îngroașe.
- Adăugăm semințele de susan și amestecăm după care luăm de pe foc și adăugăm brocoli.
- Noi l-am servit cu orez sălbatic (poate fi servit cu ce fel de orez preferați voi sau chiar și cu paste).
Comenteaza