Choux cu cremă de vanilie și ganache de ciocolată

Pentru cineva care gătește frecvent deserturi cu ciocolată, să spui că nu ești tocmai cel mai mare fan al lor poate să sune chiar ca o blasfemie (bineînțeles, dacă ducem asta la extrem). În cazul meu a fost mai degrabă doar faptul că nu am gustat deserturi făcute cu ciocolată de calitate. Să ne înțelegem, eu am spus și voi spune mereu: pentru o mâncare sau un desert bun ai nevoie de produse de calitate. Asta se simte în produsul final.

Așa se face că acum 3 ani, când am descoperit ciocolata Nestle Dessert Noir și am folosit-o pentru prima dată într-un desert, nu credeam că o să mă opresc din mâncat. Oricât de exagerat ar putea să sune, așa mă simțeam. Bine, o fi ajutat la asta și faptul că sunt peste măsură de pofticios și când vine vorba de dulciuri semnul ”stop” apare doar când termin ciocolata sau punga de bomboane. Chiar și așa, gustul și calitatea ciocolatei celor de la Nestle este WOW! Într-adevăr, prețul este piperat. Dacă ajungi la raionul cu ciocolată menaj și compari prețul și gramajele, e un mare nu. Diferența, însă, este de la cer la pământ.

Pentru că sunt un înfocat povestitor și aș putea să o lungesc cel puțin 5 pagini cu ”motive pentru care îmi place această ciocolată fenomenală”, am să încerc să trec la subiect.

Anul trecut am fost încântat peste măsură când am aflat de concursul celor de la Nestle Dessert România. Fan deserturi fiind, m-am înscris și am fost unul dintre norocoșii câștigători, rețeta mea fiind publicată în caietul lor (rețeta o găsiți aici: http://www.desertcoteca.ro/juxtapozitie-cu-ciocolata-si-mango/).

Noua provocare lansată de curând de cei de la Nestle Desert România este una la care voi răspunde din nou prezent. Așa că, without further ado (cum zic unii la decernări de premii), vă las cu rețeta dedicată iubitei mele, Diana: Choux cu cremă de vanilie și ganache de ciocolată.

Ingrediente

Pentru choux

  • 230 ml apă
  • 110 g unt nesărat (tăiat cubulețe)
  • 130 g făină
  • 4 ouă mari
  • 1/2 linguriță sare
  • 20 g zahăr
  • 5 ml esență de vanilie

Pentru crema de vanilie

  • 3 gălbenușuri
  • 700 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 45 g amidon un vârf de sare
  • 5 ml esență de vanilie

Pentru ganache de ciocolată

  • 100 g ciocolată Nestle Dessert Noir
  • 100 ml frișcă

Mod de preparare

Choux

  • se preîncălzește cuptorul la 190°C
  • sarea, apa, zahărul și untul se pun într-o cratiță și se dă la foc mediu, amestecând ocazional;
  • când apa începe să fiarbă și untul este topit, luăm cratița de pe foc, se adaugă toată făina și se amestecă energic cu o lingură de lemn până când făina absoarbe toată apa;
  • când făina a absorbit toată apa și începe să se formeze într-un aluat, punem cratița înapoi pe foc mediu;
  • cât timp se coace mișcăm aluatul până când avem o compoziție care nu se lipește de pereții cratiței;
  • se transferă aluatul într-un bol și lăsăm să se răcească timp de câteva minute;
  • adăugăm esența de vanilie și începem să mixăm, adăugând ouăle unul câte unul și mixând bine după fiecare adăugare;
  • într-o tavă întindem hârtie de copt;
  • punem aluatul într-un poș și facem forme nu foarte mari pe hârtia de copt;
  • *Opțional: dacă nu aveți un poș, se poate folosi o linguriță!
  • cu un deget umezit apăsăm ușor pe vârfurile aluatului pentru a le netezi;
  • se bagă în cuptor cca 30-40 de minute, până când choux-ul începe să se umfle și are exteriorul auriu-maroniu;
  • IMPORTANT: nu deschideți ușa cuptorului mai repede de 25 de minute! Aluatul de choux se bazează pe abur pentru a se expanda, iar atunci când deschidem ușa cuptorului aburul este evacuat, iar asta duce la dezumflarea choux-urilor.
  • când choux-urile sunt făcute le scoatem din cuptor și le lăsăm să se răcească complet într-un spațiu fără umiditate.

Crema de vanilie

  • gălbenușurile se mixează într-un bol;
  • adăugăm treptat laptele și mixăm până când compoziția este omogenă;
  • într-o cratiță amestecăm zahărul, amidonul și sarea;
  • adăugăm o cantitate mică din mixul de lapte și gălbenuș și amestecăm până când obținem o pastă;
  • se adaugă treptat și restul mixului de lapte amestecând până când compoziția este omogenă;
  • se pune la fiert pe foc mic circa 20-25 de minute;
  • când compoziția începe să se îngroașe și dă în clocot, amestecăm încă 1 minut, după care luăm imediat de pe foc;
  • punem cratița într-un bol mare cu apă rece și amestecăm ocazional pentru a grăbi răcirea;
  • adăugăm esența de vanilie și amestecă;
  • acoperim cratița cu o folie de plastic pentru a preveni formarea crustei pe suprafața cremei;
  • se dă la frigider cel puțin o oră înainte de a o folosi.

Ganache de ciocolată

  • ciocolata se taie bucăți și se pune într-un bol mic împreună cu frișca;
  • se dă la cuptorul cu microunde în reprize de 15 secunde, amestecând de fiecare dată, până când ciocolata este topită și amestecul este omogen;
  • se lasă să se răcească.

Asamblare

  • cu poșul facem o gaură în partea de dedesubt a choux-urilor și le umplem cu crema de vanilie;
  • scufundăm choux-urile în ganache-ul de ciocolată sau însiropăm choux-urile cu ganache folosind o lingură.