Cozonac cu ciocolată albă și fistic

Este deja al 3-lea an la rând când răspund „Prezent” la provocările culinare pe care le lansează cei de la Nestle Dessert România, de data aceasta în colaborare cu Ioana de la Cărți, dulciuri și flori. Eram nerăbdători să vină Paștele și să facem cozonac și pască, iar această provocare a venit tocmai la țanc. Ne-am adaptat doar puțin tematicii concursului. Am făcut unele mici (sau mari) modificări rețetei, dar am respectat tema și cerințele concursului. Ce mai atâta vorbă? Vă las să vă apucați și voi de treabă, doar vine Paștele imediat!

Ingrediente

 

Aluat

  • 650 g făină
  • 15 g drojdie
  • 2 ouă
  • 250 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 10 ml esență de rom
  • 10 ml esență de vanilie
  • 15 ml zeamă de lămâie
  • 15 ml zeamă de portocală
  • 100 g unt 82% grăsime
  • 50 ml ulei
  • un vârf de sare

Umplutură

  • 150 g ciocolată Nestle Dessert Blanc mărunțită
  • 80 g zahăr vanilat
  • 80 g fistic mărunțit
  • 100 ml lapte

Decor

  • 200 g ciocolată Nestle Dessert Blanc topită
  • 30 g fistic mărunțit

Mod de preparare

Aluat

  • Într-un bol amestecăm drojdia, 50 ml lapte călduț, o linguriță de zahăr și un vârf de sare, după care lăsăm deoparte 30 de minute.
  • Încălzim laptele rămas și topim zahărul în el.
  • Batem ouăle cu esența de vanilie, esența de rom, zeama de lămâie și zeama de portocală.
  • Într-un vas larg punem făina peste care adăugăm laptele cu drojdie și o integrăm, urmând să adăugăm compoziția de ouă și laptele călduț cu zahărul topit.
  • Frământăm până când compoziția începe să aibă forma unui aluat, după care adăugăm treptat untul topit până când se integrează în compoziție.
  • Adăugăm uleiul și frământăm până când aluatul devine elastic și nelipicios.
  • Acoperim vasul cu un prosop curat și lăsăm să dospească într-un loc călduț pentru o oră.

Umplutura

  • Punem toate ingredientele într-un bol și le amestecăm până când avem o compoziție omogenă.

Asamblare

  • Împărțim aluatul în 2 bucăți aproximativ egale.
  • Ungem suprafața de lucru (netedă și dreaptă, evident) cu puțin ulei, după care întindem cele 2 bucăți de aluat.
  • Punem jumătate din cantitatea de umplutură pe fiecare dintre cele 2 bucăți de aluat și le întindem ușor, cu grijă să nu rupem aluatul.
  • Rulăm cele 2 bucăți de aluat cu umplutură, le punem una lângă cealaltă și le împletim.
  • Punem cozonacul într-o tavă pe care o acoperim din nou cu un prosop și lăsăm să dospească 30 de minute într-un loc călduț.
  • Preîncălzim cuptorul la 160°C.
  • După ce au trecut cele 30 de minute dăm cozonacul la cuptor pentru 50-60 de minute la 160°C (al nostru a fost gata după aproximativ 55 de minute).
  • După ce scoatem de la cuptor lăsăm să se răcească cel puțin 2 ore urmând ca mai apoi să glazurăm cu ciocolată topită Nestle Dessert Blanc și fistic mărunțit.