Creme Brulee

Când și când, atunci când vorbesc cu mama, mă tot întreabă dacă nu vreau să îmi facă și să îmi trimită cremă de zahăr ars. Iar eu îi spun de fiecare dată că nu, pentur că e și departe și dacă mi-e poftă mă pun imediat pe treabă și o fac. Zahăr am, lapte am, cuptor am. Ce atâta bătaie de cap și așteptare pentru o cremă de zahăr ars. Era unul din deserturile pe care ni le făcea pe vremea când încă locuiam cu ei și nu eram plecat la sute de kilometri de casă.

Am mai crescut și am început să mă uit la show-uri culinare la TV sau pe net și auzeam mereu de creme brulee și mă tot gândeam eu oare ce desert fantastic o fi și ăsta pe care nu o să reușesc să îl fac în 1000 de ani? 

Sincer? Nu știu la ce mă gândeam atunci. Sunt 4 ingrediente. Le numeri pe degetele de la o mână! 

Prima dată am făcut creme brulee cu Diana, acum 3 ani. Ieșise super delicioasă doar că nu am făcut zahărul topit de deasupra, pentru că nu aveam arzător. Acum câteva săptămâni văzusem un arzător la preț super bun și mi-am zis că ar fi păcat să nu profit de ofertă. Așa că l-am luat cu gândul la creme brulee. Și am așteptat.

Gen, încă așteptam… Cum să îți ia o lună de zile să te mobilizezi să faci creme brulee? Nu e greu, când ești prins mereu cu alte treburi și nu prioritizezi desertul respectiv. Dar a venit ziua! Aparent am așteptat să găsesc și păstaie de vanilie la preț bun. Că s-au scumpit și astea. 

Vă las cu această minunată și delicioasă cremă. 4 ingrediente! Musai încercată!

Ingrediente

 

  • 6 gălbenușuri
  • o păstaie de vanilie
  • 500 ml frișcă
  • 100 g zahăr

Mod de preparare

  • Preîncălzim cuptorul la 150°C.
  • Tăiem păstaia de vanilie pe lung și scoatem semințele din interior folosind un cuțit.
  • Într-o cratiță punem 80 g zahăr, frișca, semințele și păstaia de vanilie și dăm la foc mediu.
  • Amestecăm continuu până când compoziția începe să fiarbă, moment în care luăm cratița de pe foc și dăm compoziția printr-o sită fină.
  • Lăsăm deoparte să se răcească la temperatura camerei pentru 15 minute.
  • Într-un bol mare amestecăm gălbenușurile cu telul și adăugăm treptat compoziția de frișcă și vanilie.
  • Într-o tavă ceramică sau de sticlă punem un prosop de bucătărie umed.
  • Turnăm crema de vanilie în ramekinuri (eu am folosit 4 ramekinuri mai adânci, dar compoziția poate fi împărțită și în 6 ramekinuri mai mici).
  • Punem ramekinurile în tavă și umplem tava până la 2/3 din înălțimea ramekinurilor cu apă fierbinte.
  • Dăm la cuptor la 150°C timp de 30-40 de minute (dacă ramekinurile sunt mai adânci, lăsăm 40, dacă sunt mai puțin adânci, 30 de minute). Când le scoatem din cuptor vor avea o consistență gelatinoasă.
  • Scoatem ramekinurile din cuptor și le lăsăm pe un grătar să se răcească la temperatura camerei pentru o oră.
  • Le dăm la frigider pentru cel puțin 4 ore (ideal între 6-8 ore).
  • Scoatem de la frigidem și punem zahărul rămas peste cremă în ramekinuri.
  • Folosind un arzător caramelizăm încet stratul superior de zahăr.
  • Dăm la frigider pentru alte 45 de minute.
  • După ce au trecut și cele 45 de minute se scot de la frigider și se savurează!