Croissant – simplu și cu ciocolată

A venit decembrie! Oficial este iarnă! Și mai oficial o să fie iarnă când va veni prima zăpadă, zi pe care eu unul o aștept cu mare nerăbdare. Pentru mine decembrie a însemnat mereu, pe lângă luna cadourilor, și luna prăjiturilor. Încă de când eram mic bucătăria mamei de acasă era mereu plină de prăjituri, mai ales în perioada de dinainte de Crăciun. 

Când eram mic nu o prea ajutam pe mama și ea poate să confirme. Când am mai crescut, în anii de adolescență, o ajutam, dar nu aș putea să spun că era activitatea mea preferată. Aș fi ales să ies pe deal cu sania sau să ies cu ceilalți copii din vecini să ne batem cu zăpadă sau să fac oameni de zăpadă. Dar pentru că toată lumea trebuia să contribuie, o făceam și eu. Acum, la început de decembrie, mi-am propus ca în decursul acestei luni să postez rețete de deserturi care pot fi servite în serile reci de decembrie. Sau în serile calde de vară. Sau oricând. Ideea e că vor fi deserturi care pot să te trimită cu gândul la luna sărbătorilor și a cadourilor.

Pentru că le-am făcut acum ceva timp, pe vremea când aveam vechiul blog cu Diana, am decis să fac iar croissante. După o primă încercare nereușită care m-a enervat la culme și încercam să îmi dau seama ce nu mi-a ieșit bine, am hotărât în unanimitate că le încerc iar până când îmi ies. Așa că am mers la supermarket, am cumpărat câteva kilograme de făină, un kilogram de unt și am mers spre casă cu gânduri mari. Nu de alta, dar croissantele sunt unul din acele preparate pentru care trebuie să aștepți câteva zile până când reușești să le și deguști. 

Verdictul la final? Cele 3 zile merită! Fiecare mușcătură de croissant este delicioasă, iar satisfacția că tu le-ai făcut e pur și ismplu nemaipomenită!

Ingrediente

Pentru aluat

  • 560 g făină albă
  • 150 ml lapte
  • 150 ml apă
  • 50 g unt
  • un plic drojdie uscată (7 g)
  • 60 g zahăr
  • 15 g sare

Pentru laminare

  • 300 g unt

Altele

  • 1 ou
  • 1 lingură apă

Mod de preparare

Aluatul
Ziua 1 (Pasul 1)

  • Începutul este teribil de simplu: într-un bol punem făina, apa, laptele, sarea, drojdia, zahărul și untul la temperatura camerei și le amestecăm până când compoziția este omogenă și nu avem cocoloașe SAU varianta pentru mixer cu cap pentru aluat este exact la fel, doar că în loc să frământăm aluatul lăsăm să se mixeze circa 3 minute pe viteză mică.
  • Modelăm aluatul în forma unui disc, îl învelim în folie și îl dăm la frigider peste noapte (cel puțin 8 ore)

Laminarea aluatului
Ziua 2 (Pasul 2)

Important: fiecare din pașii necesari procesului de laminare ai aluatului ar trebui făcuți în doar câteva minute pentru ca untul să rămână tare!

  • Pe o hârtie de copt tăiem untul rece în fâșii de circa 1 cm și formăm cu el un pătrat de circa 15×15 cm.
  • Acoperim untul cu o altă hârtie de copt și folosind un sucitor îl nivelăm și îl întindem circa 2 cm în fiecare direcție, după care tăiem marginile neuniforme, le punem deasupra și nivelăm iar.
  • Se învelește în hârtia de copt și se dă la rece până când îl folosim.
  • Scoatem aluatul de la rece și folosind sucitorul îl întindem într-un pătrat de circa 25×25 cm.
  • Scoatem untul de la rece și îl punem în mijlocul aluatului rotit 45 de grade (imaginați-vă un romb în interiorul unui pătrat), urmând a împacheta untul în aluat asemeni unui plic.
  • Presărăm suprafața de lucru cu puțină făină și întindem aluatul într-un dreptunghi de aproximativ 20×60 cm.
  • Împachetăm aluatul în 3 dinspre margini înspre centru, învelim în folie și îl dăm la rece pentru 30 de minute.
  • Scoatem aluatul de la rece, rotim 90°  față de poziția în care l-am împachetat adineauri și întindem din nou într-un dreptunghi de 20×60 cm.
  • Împachetăm iar în 3 și dăm la rece pentru alte 30 de minute.
  • Repetăm pasul anterior după care dăm aluatul la frigider peste noapte.

În sfârșit croissante!
Ziua 3 (Pasul 3)

  • Presărăm suprafața de lucru cu făină.
  • Scoatem aluatul de la frigider și îl întindem în ambele direcții într-un dreptunghi cu dimensiunile de aproximativ 20×110 cm.
  • Tăiem marginile de pe lungime și lățime astfel încât să rămânem cu un dreptunghi de 20×100 cm.
  • Marcăm aluatul pe lungimea de sus din 12.5 în 12.5 cm.
  • Pe lungimea de jos facem un semn la 6.25 cm, după care marcăm din 12.5 în 12.5 cm.
  • Folosind un tăietor de pizza, tăiem aluatul în diagonală după fiecare semn.
  • La final ar trebui să avem 14-15 triunghiuri.

Croissante simple

  • Rulăm triunghiurile dinspre capătul lat spre vârf în formă de croissant.

Croissante cu ciocolată

  • Punem o linguriță de cremă de ciocolată la marginea dinspre care urmează să rulăm croissantul și o întindem până aproape de margini, nu înspre vârful croissantului.
  • Rulăm triunghiurile, la fel ca și pentru croissantul simplu.

Continuăm la fel pentru ambele

  • Tapetăm două tăvi cu hârtie de copt, după care punem croissantele în ele.
  • Într-un vas micuț batem oul cu o lingură de apă.
  • Folosind o pensulă ungem croissantele cu un prim strat de ou bătut.
  • Lăsăm să se odihnească pentru 2 ore la temperatura camerei (ideal maxim 25°C).
  • Preîncălzim cuptorul la 200°C.
  • După ce au trecut cele 2 ore, ungem croissantele cu un al doilea strat de ou bătut.
  • Dăm croissantele la cuptor la 200°C pentru 18-20 minute. Dacă observați că încep să se rumenească prea tare cu mult înainte de cele 18-20 de minute, reduceți temperatura cu 10°C.
  • Scoatem croissantele de la cuptor și le lăsăm să se răcească pe un grătar.

 

  • Am folosit pentru decor cremă de ciocolată și fistic zdrobit.