Crumble cu căpșuni

Vi s-a întâmplat vreodată să vă fie poftă de ceva dulce, dar să nu vreți ceva cu mult zahăr sau ceva care să fie ”nesănătos”. Da, știm, zahărul este văzut de mulți ca un aliment/element foarte nociv și dăunător. Și e mai simplu să spunem că ”zahărul e un drog” decât să încercăm să fim mai cumpătați și calculați. Dar despre asta altă dată într-o postare mult mai lungă.

Am fost provocați să facem un desert healthy. Ne plac provocările așa că am acceptat-o și pe aceasta cu brațele deschise. Dar am simțit nevoia să întreb ”Ce anume ar însemna healthy? Ce să nu aibă?” Am fost lămurit că nu ar trebui să aibă zahăr, prea multă făină sau prea mult unt. Pentru că lista de ingrediente pe care trebuie să le omitem a fost foarte scurtă, am zis să facem un desert healthy care se face și repede, și ușor. Ce ne-a ieșit? Un crumble cu căpșuni fantastic de bun!

Ingrediente

Pentru umplutură

  • 400 g căpșuni
  • 80 g miere
  • 20 ml zeamă de lămâie

Pentru crumble

  • 140 g fulgi de ovăz
  • 50 g iaurt
  • 30 g miere
  • 1 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare

Umplutura

  • Spălăm bine căpșunii, le rupem codițele și îi tăiem în patru, după care îi punem într-un bol.
  • Punem mierea și zeama de lâmăie peste ei și amestecăm fin compoziția.
  • Acoperim bolul cu folie de plastic și lăsăm să macereze o oră.

Crumble

  • Jumătate din cantitatea de fulgi de ovăz o dăm prin mașina de măcinat zahăr și facem o făină din ea.
  • Punem într-un bol făina de ovăz și fulgii de ovăz peste care punem esența de vanilie, iaurtul și mierea.
  • Amestecăm până când iaurtul și mierea sunt absorbite și integrate în ingredientele uscate.

Le grand final

  • Preîncălzim cuptorul la 180°C.
  • Împărțim căpșunii (cu tot cu siropul din bol) în mod aproximativ egal 4 ramekinuri (pentru această rețetă ideal ar fi să folosiți ramekinuri largi sau puteți să folosiți o tavă mai micuță, de circa 15×20 cm).
  • Deasupra lor punem crumble-ul, distribuit în mod egal pe toată suprafața compoziției de căpșuni.
  • Dăm la cuptor pentru 30 de minute la 180°C.
  • Crumble-ul poate fi servit și rece, și cald, deci după ce îl scoatem de la cuptor îl lăsăm să stea măcar 10-15 minute după care poate fi savurat.

Noi am decorat cu căpșuni. Nu am făcut poze (pentru că vrem să părem extra healthy cu rețeta asta), dar am pus și puțină înghețată, ceea ce face combinația de cald și rece între crumble și înghețată super gustoasă.