V-am mai spus că acest blog se dorește a fi unul cu deserturi wow? Ei bine, deși postările vor apărea rar, voi încerca mereu să fac lucruri care să surprindă prin vizual și prin gust (la partea a doua sugestia mea este să încercați să faceți și voi acasă, nu să lingeți ecranul, dar știți voi mai bine).
Cred că prima dată când mi-a venit în gând ideea pentru acest desert a fost acum aproape 2 luni. Făcusem o scurtă vizită (scurtă doar din perspectiva mamei, pentru că și o lună acasă e tot prea puțin) la Maramureș și mama mi-a amintit că a pus căpșuni la congelator. Știam că fratele meu o să abuzeze de ei, așa că am hotărât să iau și eu o cutie cu mine când m-am întors la Timișoara. Deja salivam cu gândul la eton mess. Dar mi se părea prea puțin. Prea simplu. Și mintea mea a început să fiarbă.
Ironic sau nu, asta au pățit și merele. Pentru că da, am ales să folosesc mere în loc de pahare de vin pentru a servi desertul. Și dacă te întrebi (o să te întrebi acum) de ce am folosit și caramel (sărat)? E o notă plăcută peste gustul de măr și o graniță între dulcele eton mess și fructul din care servești desertul.
Mai mult de atât? Spor la desertcotecit și poftă!
Ingrediente
600 ml frișcă
100 g ciocolată (eu am mers, ca de obicei, pe mâna celor de la Nestle și am folosit Dessert Noir)
200 g bezele (cumpărate de la magazin sau făcute în casă)
200 g zahăr
100 g unt (tăiat cuburi, paralelipipede, sfere, piramide sau orice alt corp geometric care vă este pe plac)
400 g căpșuni
200 g zmeură
8 mere mari
1 vârf de sare
————————–
Mod de preparare
Din motive pe care le veți afla imediat, am început cu caramelul sărat:
- punem zahărul într-o cratiță și dăm la foc mic;
- când se topește complet și prinde o culoare aurie, adăugăm untul și amestecăm;
- compoziția omogenă se ia de pe foc, se adaugă 100 ml de frișcă și se amestecă energic;
- la final adăugăm vârful de sare și amestecăm (dacă vă place caramelul mai sărat, fiți curajoși, schimbați lingurița cu lopata);
- lăsăm să se răcească după care se dă la frigider cel puțin o oră.
Merele! Ce facem cu merele?
- sunt două opțiuni: 1. le dai la cuptor până se coc și au o culoare maronie, sunt moi și cremoase pe dinăuntru sau 2. le fierbi în apă 10-15 minute;
- se scoate miezul mărului și se golește cât mai mult cu putință din măr (amintesc: mărul este doar ”vasul” din care mâncăm desertul, deci vrem muuuuult eton mess în el).
Eton mess:
- punem jumătate din căpșuni și jumătate din zmeură în blender și le facem piure;
- 400 ml de frișcă se bat (cu palma sau cu mixerul, în funcție de preferințe și posibilități) până când începe să facă vârfuri;
- peste frișcă adăugăm piureul de fructe, fructele rămase (cu mențiunea explicită că eu am păstrat câteva pentru decor) și bezeaua mărunțită;
- amestecăm cu o lingură până când ingredientele încep să se omogenizeze.
Ganache de ciocolată, evident:
- se ia un mouse, se dă click pe home și se intră la rețeta pentru juxtapoziție unde găsim pașii pentru ganache sau facem exact după cum urmează:
- 100 ml de frișcă și 100 g de ciocolată se dau la cuptorul cu microunde în reprize de 15 secunde, amestecând la fiecare pauză până când ciocolata se topește;
- când compoziția devine omogenă, lăsăm să se răcească complet.
La final, asamblarea:
- în mere punem un strat nu foarte gros de caramel, peste care punem eton mess;
- deasupra lui glazurăm ganache de chocolată și decorăm cu fructe.
P.S. Pentru că deja am spus că finalul este la asamblare, o scurtă notă despre numele desertului: un joc de cuvinte între numele desertului britanic, eton mess, și o completare amuzantă în franceză cu ”și mărul tău” (et ton pomme).
Comenteaza