eton mess et ton pomme

Eton mess et ton pomme

V-am mai spus că acest blog se dorește a fi unul cu deserturi wow? Ei bine, deși postările vor apărea rar, voi încerca mereu să fac lucruri care să surprindă prin vizual și prin gust (la partea a doua sugestia mea este să încercați să faceți și voi acasă, nu să lingeți ecranul, dar știți voi mai bine).

Cred că prima dată când mi-a venit în gând ideea pentru acest desert a fost acum aproape 2 luni. Făcusem o scurtă vizită (scurtă doar din perspectiva mamei, pentru că și o lună acasă e tot prea puțin) la Maramureș și mama mi-a amintit că a pus căpșuni la congelator. Știam că fratele meu o să abuzeze de ei, așa că am hotărât să iau și eu o cutie cu mine când m-am întors la Timișoara. Deja salivam cu gândul la eton mess. Dar mi se părea prea puțin. Prea simplu. Și mintea mea a început să fiarbă.

Ironic sau nu, asta au pățit și merele. Pentru că da, am ales să folosesc mere în loc de pahare de vin pentru a servi desertul. Și dacă te întrebi (o să te întrebi acum) de ce am folosit și caramel (sărat)? E o notă plăcută peste gustul de măr și o graniță între dulcele eton mess și fructul din care servești desertul.

Mai mult de atât? Spor la desertcotecit și poftă!

Ingrediente

600 ml frișcă

100 g ciocolată (eu am mers, ca de obicei, pe mâna celor de la Nestle și am folosit Dessert Noir)

200 g bezele (cumpărate de la magazin sau făcute în casă)

200 g zahăr

100 g unt (tăiat cuburi, paralelipipede, sfere, piramide sau orice alt corp geometric care vă este pe plac)

400 g căpșuni

200 g zmeură

8 mere mari

1 vârf de sare

————————–————————–————————–——-

Mod de preparare

Din motive pe care le veți afla imediat, am început cu caramelul sărat:

  • punem zahărul într-o cratiță și dăm la foc mic;
  • când se topește complet și prinde o culoare aurie, adăugăm untul și amestecăm;
  • compoziția omogenă se ia de pe foc, se adaugă 100 ml de frișcă și se amestecă energic;
  • la final adăugăm vârful de sare și amestecăm (dacă vă place caramelul mai sărat, fiți curajoși, schimbați lingurița cu lopata);
  • lăsăm să se răcească după care se dă la frigider cel puțin o oră.

Merele! Ce facem cu merele?

  • sunt două opțiuni: 1. le dai la cuptor până se coc și au o culoare maronie, sunt moi și cremoase pe dinăuntru sau 2. le fierbi în apă 10-15 minute;
  • se scoate miezul mărului și se golește cât mai mult cu putință din măr (amintesc: mărul este doar ”vasul” din care mâncăm desertul, deci vrem muuuuult eton mess în el).

Eton mess:

  • punem jumătate din căpșuni și jumătate din zmeură în blender și le facem piure;
  • 400 ml de frișcă se bat (cu palma sau cu mixerul, în funcție de preferințe și posibilități) până când începe să facă vârfuri;
  • peste frișcă adăugăm piureul de fructe, fructele rămase (cu mențiunea explicită că eu am păstrat câteva pentru decor) și bezeaua mărunțită;
  • amestecăm cu o lingură până când ingredientele încep să se omogenizeze.

Ganache de ciocolată, evident:

  • se ia un mouse, se dă click pe home și se intră la rețeta pentru juxtapoziție unde găsim pașii pentru ganache sau facem exact după cum urmează:
  • 100 ml de frișcă și 100 g de ciocolată se dau la cuptorul cu microunde în reprize de 15 secunde, amestecând la fiecare pauză până când ciocolata se topește;
  • când compoziția devine omogenă, lăsăm să se răcească complet.

La final, asamblarea:

  • în mere punem un strat nu foarte gros de caramel, peste care punem eton mess;
  • deasupra lui glazurăm ganache de chocolată și decorăm cu fructe.

P.S. Pentru că deja am spus că finalul este la asamblare, o scurtă notă despre numele desertului: un joc de cuvinte între numele desertului britanic, eton mess, și o completare amuzantă în franceză cu ”și mărul tău” (et ton pomme).eton mess et ton pomme

8 months ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *