Foitaj cu cireșe
Acum câteva săptămâni (feels like forever ago) am făcut primul desert cu cireșe culese din grădină de anul acesta. Am fost super mega entuziasmați (mai mult eu pentru că Diana este mai degrabă fan vișine) că s-au copt cireșele și putem să ne bucurăm de ele. Cu cireș în grădină ești un fel de miliardar în România, mai ales la început/mijloc de luna mai. Ce să mai.
Le-am cules, le-am scos sâmburii, am făcut un desert, l-am făcut pe al doilea, l-am făcut chiar și pe al treilea. La un moment dat chiar mă simțeam eu ciudat că postez atâtea deserturi cu cireșe. Dar erau delicioase toate!
Cum au trecut deja vreo 2 săptămâni de când am postat ultimul desert cu cireșe, am zis că mai merge încă unul, și anume foitaj cu cireșe. Iar dacă noi ne-am bucurat atunci că erau coapte cireșele, acum am culese chiar ultimele cireșe din pom și erau negre!!! Au fost atât de cărnoase și o combinație foarte plăcută de dulce și acrișor. Abia aștepta să scoatem foitajele de la cuptor și să gustăm.
Ce mai atâta vorbă? Vă las cu rețeta.
Ingrediente
Aluat
- 280 g făină
- 1/2 linguriță sare
- 3 g praf de copt
- 20 g zahăr
- 240 g unt
- 120 g smântână
Umplutură
- 350 g cireșe fără sâmburi
- 60 g zahăr
- 1 lingură amidon
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 linguriță esență de vanilie
Decor
- 1 ou
- 10-15 g zahăr
Mod de preparare
Aluat
- Într-un bol mare amestecăm făina, sarea, praful de copt și zahărul.
- Adăugăm untul și îl incorporăm folosind mâinile până când compoziția are textura unui nisip umed.
- Adăugăm smântâna și o integrăm folosind o spatulă.
- Transferăm amestecul pe o suprafață pudrată cu făină și îl frământăm până când începe să aibă consistența unui aluat moale.
- Întindem aluatul într-un dreptunghi de 25×30 cm.
- Pudrăm cu făină ambele părți ale aluatului și împachetăm în 3, asemeni unui plic.
- Întindem din nou aluatul într-un dreptunghi de 25×30 cm și împachetăm iar în 3.
- Învelim aluatul în folie de plastic și dăm la rece o oră.
Umplutura
- Punem toate ingredientele într-o oală cu fund gros și dăm la foc mediu amestecând constant până când compoziția începe să se îngroașe.
- După ce a început să se îngroașe reducem la foc mic și lăsăm încă 2 minute pe foc amestecând în continuare.
- Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească complet.
Le final
- Preîncălzim cuptorul la 220°C.
- Întindem aluatul într-un pătrat de 40×40.
- Folosind un feliator de pizza (sau un cuțit) tăiem aluatul în 8 dreptunghiuri de dimensiuni aproximativ egale.
- Pe partea inferioară a fiecărei bucăți de aluat punem 1/8 din cantitatea de umplutură lăsând o margine de 1,5-2 cm față de marginea aluatului.
- Împachetăm fiecare foitaj și presăm ușor marginile pentru a le lipi, după care, folosind o furculiță, presăm din nou marginile aluatului.
- Tapetăm o tavă cu hârtie de copt și transferăm foitajele în tavă.
- Vom unge fiecare foitaj cu ou (bătut în prealabil) și vom presăra zahăr (granulat) peste ele.
- Dăm la cuptor la 220°C timp de 20 de minute (sau până când au o culoare auriu-maronie).
- Scoatem de la cuptor și lăsăm să se răcească cel puțin 10 minute (sau deloc, cine sunt eu să vă zic cum să mâncați deserturile???).
Comenteaza