juxtapoziție cu ciocolată și mango

Juxtapoziție cu ciocolată și mango

Ce faci când începi un blog? Care sunt primele tale cuvinte? Ce vrei să spui sau ce va reprezenta blogul tău?

Cred că prima dată când mi-am pus întrebările de mai sus aveam 17 ani și nu aveam o idee foarte clară despre ce este un blog. Pur și simplu scriam unele lucruri ce îmi treceau prin minte. 9 ani și 4 bloguri mai târziu, încep să trasez niște linii pentru ceea ce înseamnă un blog din perspectiva mea.

Dar nu vreau să întind o poveste despre blog în această postare. Hai să vă spun despre desert.

Acum câteva luni (sorry, not sorry?) am descoperit concursul celor de la Nestle Dessert România. Iubesc concursurile. Îmi place să concurez și să dau tot ce am mai bun. Așadar, provocarea lor a fost binevenită.

Pentru că lucrez cel mai bine sub presiunea ultimului moment, am lăsat desertul până în ultimele 2 zile în care puteam să mă înscriu în concurs. Și ce idee bună!

Bine, poate nu părea așa la început. Când stai duminică seara la 21:15 în supermarket și auzi ”Magazinul nostru se va închide în 45 de minute”, iar tu nu ai încă o idee clară asupra desertului pe care vrei să îl faci, nu e chiar încurajator. Dar sunt creativ și gândesc repede.

Știu ce îmi place, așa că am hotărât să creez un desert nou din unele pe care le-am încercat. Fusion cuisine, nu? Sau măcar o încercare de fusion cuisine.

3 ore în bucătărie și alte 90 de minute în spatele aparatului, iar apoi în fața laptopului mi-au adus o onorabilă mențiune și o viitoare apariție în cartea de deserturi a celor de la Nestle (ce urmează a fi lansată în decembrie și pe care cu siguranță o voi avea).

Dar gata cu vorba. Să desertcotecim, zic.

Ingrediente

200 g ciocolată Nestle dessert noir
100 g biscuiți amaretti
100 ml cidru de cireșe
300 ml frișcă
2 gălbenușuri de ou
2 plicuri zahăr vanilinat
40 g zahăr
2 mango

————————–————————–————————–——-

Mod de preparare

Am început cu mousse-ul de ciocolată:

– topim 100 g ciocolată;
– cele două gălbenușuri, 100 ml de frișcă, zahărul și zahărul vanilinat se dau la foc mediu într-o cratiță, amestecând continuu cu o lingură de lemn timp de 3-4 minute, până când crema începe să se îngroașe și să se lipească de lingură;
– luăm de pe foc, adăugăm ciocolata topită și amestecăm energic;
– trecem compoziția prin sită într-un bol, după care lăsăm să se răcească;
– 100 ml de frișcă se bat cu mixerul până când aceasta face vârfuri;
– după ce crema de gălbenușuri s-a răcit, adăugăm o treime din frișca bătută și amestecăm cu spatula;
– adăugăm și restul de frișcă și amestecăm până când compoziția se omogenizează.

Continuăm cu piureul de mango:

– fructele de mango se decojesc, se taie pulpa fructului și dăm totul prin blender până când fructul devine un piure;
– strecurăm piureul de mango prin sită pentru a nu avea bucăți mai mari de fruct.

Ne apropiem de final cu ganache-ul de ciocolată:

– 100 ml de frișcă și 100 g de ciocolată se dau la cuptorul cu microunde în reprize de 15 secunde, amestecând la fiecare pauză până când ciocolata se topește;
– când compoziția devine omogenă, lăsăm să se răcească complet.

Ultimul, dar nu cel din urmă pas – asamblarea:

– oarecum asemănător cu tiramisu, înmuiem biscuiții amaretti în cidru și punem un strat pe fundul paharului;
– peste biscuiți punem mousse de ciocolată;
– repetăm același pas cu biscuiții amaretti și deasupra punem piureul de mango;
– punem un nou strat de biscuiți peste care punem ganache-ul de ciocolată.

Suplimentar:

– puteți să vă opriți aici, dar eu am ales să mărunțesc câțiva biscuiți amaretti și să îi presar peste ganache-ul de ciocolată, alături de un biscuite întreg, mai apoi glazurând fin cu puținul ganache de ciocolată rămas.

juxtapoziție cu ciocolată și mango

11 months ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *