Mini pavlova cu coulis de mere și ganache de ciocolată

V-am spus că pentru rețeta anterioară am folosit multe gălbenușuri. Ei bine, albușurile le-am folosit pentru pavlova.

Mini pavlova, mai precis. Mi-ar fi părut rău să le pun în frigider și să uit de ele. Și așa aveam toate ingredientele de care aveam nevoie. Bine, n-am avut oțet, decât balsamic. Și au ieșit mai colorate pavlovele mele. Dar tot frumoase și delicioase sunt!

Tot în ideea că vreau să folosesc fructe de toamnă, am folosit mere. Mama colegului meu ne-a adus cu câteva zile în urmă o cutie plină de mere mici, dulci și zemoase. Un coulis părea ideea perfectă.

Ingrediente pentru pavlova? Sunt. Pentru coulis? Sigur! Ganache de ciocolată? Check. Păi și atunci să trecem la treabă, nu?

Ingrediente

Pentru pavlova

  • 6 albușuri
  • 300 g zahăr pudră
  • 20 g amidon
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță oțet

Pentru cremă

  • 200 g cremă de brânză dulce
  • 200 ml frișcă
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie

Pentru coulis

  • 300 g mere
  • 50 g zahăr

Pentru ganache

  • 100 g ciocolată neagră (eu am folosit Nestle Dessert Noir)
  • 100 ml frișcă

Mod de preparare

Pavlova

  • Cuptorul se încălzește la 130°C.
  • Tapetăm două tăvi mari cu hârtie de copt.
  • Mixăm albușurile până când compoziția se întărește și nu se desprinde de vas, după care adăugăm treptat zahărul pudră. Acest pas durează aproximativ 12-15 minute.
  • Adăugăm oțetul, praful de copt, amidonul și mixăm încă 30 de secunde.
  • Folosind o lingură împărțim compoziția în cercuri de dimensiuni egale (diametrul de circa 7-8 cm) în cele două tăvi.
  • Se dă la cuptor la 130°C pentru 60 de minute. Atenție: după ce pavlova s-a copt, lăsăm să se răcească în cuptor cu ușa închisă pentru cel puțin 40 de minute. Abia după aceea deschidem ușa cuptorului și lăsăm pavlova să se răcească complet.

Crema

  • Într-un bol mixăm crema de brânză cu zahărul până când compoziția devine omogenă.
  • Adăugăm frișca și esența de vanilie și mixăm până când se integrează în compoziție.
  • Dăm la frigider pentru 2 ore.

Coulis

Tips & tricks

Încep cu un mic sfat: pentru că atunci când curățăm merele și le lăsăm deoparte până reușim să tăiem tot și să pregătim, se oxidează și culoarea coulis-ului va fi maronie. Pentru a evita asta putem fie să le stropim cu zeamă de lămâie, fie să le punem într-un vas cu apă rece până când suntem gata să le folosim.

  • Punem într-o cratiță la foc mediu merele curățate și tăiate cubulețe mici împreună cu zahărul.
  • Lăsăm să fiarbă, amestecând din când în când, până când compoziția scade cu circa o treime, după care luăm de pe foc și dăm prin blender.
  • Rezultatul al trebui să aibă textura unui piure fin și cremos.
  • Lăsăm să se răcească, după care dăm la frigider cel puțin 2 ore.

Ganache

  • Într-un bol mic punem ciocolata și frișca și dăm la cuptorul cu microunde pentru 45 de secunde, după care scoatem și amestecăm.
  • Dacă ciocolata nu s-a topit complet, dăm încă 15 secunde la microunde.

Asamblare

  • Peste o pavlova punem cremă de brânză și o întindem cu o lingură.
  • Punem peste coulis de mere și acoperim cu o altă pavlova.
  • Repetăm pasul cu crema de brânză și coulis de mere.
  • La final decorăm cu ganache de ciocolată.