Mușuroi de cârtiță

În ultima vreme am tot încercat să fac deserturi pe care le-am văzut la Bäckerei (și în această listă se regăsesc cel puțin 3 din ultimele deserturi postate). Este pur și simplu magnific sentimentul acela când ai terminat de făcut un desert și a ieșit chiar mai bun decât a fost cel pe care l-ai gustat la cofetărie. Sunt sigur că vi s-a întâmplat și vouă asta.

De data aceasta am încercat același lucru cu un desert pe care l-am mâncat de multe ori în România: mușuroi de cârtiță. Probabil că mulți dintre voi ați încercat varianta semipreparată din supermarket. Eu nu țin minte să îl fi gustat pe acela, că de făcut sigur nu l-am făcut, dar Diana mi-a spus că l-a făcut de mai multe ori.

Ce vreau să vă spun despre acest mușuroi de cârtiță făcut acasă: este absolut delicios. Crema pufoasă, blatul moale și gustul dulce al bananelor se completează armonios și fac din acest desert ceva fantastic.

Ingrediente

Pentru o tavă de 18 x 28 cm

Blat

  • 150 g unt
  • 130 g zahăr
  • un vârf de sare
  • 3 ouă
  • 200 g făină
  • 25 g cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 50 ml lapte

Cremă

  • 300 g brânză dulce de vaci
  • 250 g frișcă
  • 80 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 4 banane

Mod de preparare

Blat

  • Preîncălzim cuptorul la 180°C.
  • Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu hârtie de copt.
  • Într-un bol mare mixăm untul, zahărul și sarea până când are o consistență pufoasă și cremoasă.
  • Adăugăm ouăle treptat, unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare.
  • Într-un bol mic amestecăm făina, pudra de cacao și praful de copt.
  • Adăugăm alternativ în crema de unt făina și laptele (o parte de făină, o parte de lapte, o parte de făină, o parte de lapte).
  • Transferăm compoziția în tavă și nivelăm folosind o lingură sau o spatulă.
  • Dăm la cuptor la 180°C pentru 25 de minute.
  • După ce scoatem de la cuptor lăsăm să se răcească cel puțin 30 de minute.
  • Tăiem circa 0,5 cm din înălțimea blatului și îl mărunțim într-un bol.

Crema

  • Într-un bol mixăm crema de brânză împreună cu zahărul și esența de vanilie până când compoziția este omogenă.
  • Într-un alt bol mixăm frișca până când face vârfuri, după care o adăugăm în două ture peste crema de brânză și integrăm în compoziție.

Asamblare

  • Decojim bananele și le tăiem în jumătăți pe lungime.
  • Așezăm bananele pe suprafața blatului (fără a le înghesui, lăsăm 3-4 cm între ele).
  • Punem crema peste banane și blat și nivelăm.
  • Presărăm blatul mărunțit peste.
  • Dăm desertul la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de a servi.