New York Cheesecake
Weekend-ul ce tocmai a trecut s-a soldat iar cu pofte de dulce. Fac eu ce fac și tot mă învârt de un desert. Că deh, ce să faci cu poftele de dulce? Am dat o raită scurtă la magazin, mi-am luat cele necesare și de îndată ce am ajuns acasă m-am pus la calculator și m-am jucat. Dar voi ce-ați crezut că am făcut? Pentru că trebuie să stea la rece câteva ore bune, am hotărât să fac desertul de cu seară, astfel încât de dimineață de la prima oră să pot să mă bucur de desert la micul dejun. Ce să fie mai bun la micul dejun decât o felie de cheesecake? O felie de cheesecake cu topping de zmeură! Diana l-a servit cu Nutella. Dar topping-ul e doar un mic detaliu. Ce să vă mai zic despre acest New York Cheesecake? Se face la cuptor, se face cu brânză grasă (dar pentru că Diana ține la silueta mea l-am făcut cu brânză nu atât de grasă), e clasic și e delicios!
Ingrediente
Cantitățile sunt pentru o tavă cu diametrul de 16 cm. Pentru o tavă de 26 cm (de exemplu) măriți cantitățile de 2.5 ori.
Pentru blat
- 120 g biscuiți digestivi
- 60 g unt
Pentru umplutură
- 400 g brânză dulce de vaci
- 120 g zahăr
- 200 g smântână
- 150 g frișcă lichidă
- 2 ouă (la temperatura camerei)
- 2 linguri amidon
- 1 păstaie de vanilie (se poate înlocui cu 1 lingură de esență de vanilie)
- 1 lingură de zeamă de lămâie
Pentru topping
- 200 g zmeură (poate fi înlocuit cu alte fructe – ex. căpșuni, mure, afine)
- 50 g zahăr
Mod de preparare
- Într-un bol mare zdrobim biscuiții fin.
- Punem peste ei untul topit și amestecăm până când untul este absorbit complet de biscuiți.
- Turnăm compoziția în tavă și nivelăm folosind o lingură (se poate folosi și un pahar cu fundul drept).
- Ungem partea interioară a peretelui tăvii cu unt și tapetăm cu hârtie de copt de jur împrejur.
- Învelim exteriorul tăvii cu folie de aluminiu și lăsăm deoparte.
- Preîncâlzim cuptorul la 180°C.
- Într-o cratiță fierbem circa 200 ml de apă pe care o vom folosi când dăm cheesecake-ul la cuptor.
Umplutura
- Într-un bol mixăm brânza cu zahărul până când compoziția devine omogenă.
- Adăugăm smântâna și amestecăm până când se integrează complet.
- Adăugăm frișca și repetăm pasul anterior.
- Se adaugă ouăle și se mixează până când se integrează.
- Adăugăm amidonul, esența de vanilie, zeama de lămâie și sarea și amestecăm până când compoziția este omogenă.
La cuptor!
- Turnăm crema în tavă peste biscuiți și dăm la cuptor la 180°C pentru 30 de minute. ATENȚIE: punem tava de cheesecake la cuptor într-o tavă cu fund, nu într-o tavă de tip grill, în care turnăm apa fierbinte, lucru care va împiedica brânza să aibă crăpături în timpul coacerii.
- După cele 30 de minute reducem temperatura la 150°C și lăsăm desertul la cuptor alte 30 de minute.
- Când au trecut cele 30 de minute oprim cuptorul și lăsăm desertul încă o oră în cuptor.
- Scoatem de la cuptor și dăm la frigider cel puțin 6 ore înainte să servim.
Topping
- Punem fructele și zahărul într-o cratiță la foc mediu, amestecând constant circa 5-7 minute, până când compoziția se reduce cu jumătate.
- Luăm de pe foc și trecem compoziția printr-o sită pentru a elimina sâmburii și bucățile de fruct.
- Se lasă deoparte până când ajunge la temperatura camerei după care dăm la frigider cel puțin o oră.
Ca sugestie de servire, eu am tăiat feliile de cheesecake și am pus topping-ul direct pe felia de cheesecake.
Comenteaza