Panettone cu ciocolată
Prima dată când am încercat să facem panettone, a fost o rețetă super simplu de făcut. Bine, acum îmi dau seama că era puțin cam prea simplu și are sens de ce nu a crescut panettone și nu avea nici un sens ce am făcut noi acolo. Anul acesta am zis că vrem MUSAI să facem panettone de Crăciun și să îl ducem cu noi la verișoara Dianei. Singura condiție a fost să fie cu ciocolată, pentru că Diana nu este mare fan fructe confiate.
Așa că am trecut în modul de studiu și după vreo 2 zile de citit, văzut fel și fel de rețete și videoclipuri cu sfaturi și trucuri când vine vorba de panettone, m-am simțit aproape pregătit să mă apuc de treabă. Singura chestie care mă speria a fost că va trebui să frământ până îmi ies ochii, pentru că nu avem mixer cu cârlig. Așa că m-am pregătit emoțional pentru o zi tare și m-am apucat de treabă.
Apropo, cine crede că e greu să faci croissante, nu a făcut panettone de mână!
Ingrediente
- 700 g făină
- 100 ml apă
- 2 g drojdie uscată
- 180 g zahăr
- 70 g gălbenuș la temperatura camerei (gălbenușul de la 4-5 ouă, dar va trebui cântărit)
- 270 g ouă la temperatura camerei (albuș + gălbenuș, cântărite)
- 150 g unt la temperatura camerei
- 10 g sare
- 10 g coajă de portocală
- coaja de la o lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță esență de rom
- 400 g ciocolată (dark, cu lapte, după preferințe)
Mod de preparare
Ziua 1
- Începem cu ciocolata, deoarece trebuie să stea la rece până când frământăm aluatul.
- Tăiem ciocolata în cubulețe mici (circa 1 cm), o punem într-un bol și o dăm la frigider.
- Facem acest lucru pentru că atunci când vom integra ciocolata în aluat nu vrem să se topească și să se integreze în aluat, ci vrem să avem bucăți întregi.
- Vom continua prin a face prefermentul.
- Într-un bol mic punem 20 ml apă și 1 g de drojdie și amestecăm până când se dizolvă complet.
- Adăugăm 2 g zahăr (jumătate de linguriță) și 30 g de făină și amestecăm totul până când avem un aluat.
- Formăm o bilă din aluat, acoperim bolul cu folie de plastic și lăsăm la temperatura camerei până când își dublează volumul (circa 90 de minute).
- După ce au trecut cele 90 de minute, transferăm prefermentul într-un bol mai mare, adăugăm 10 g gălbenuș, 25 ml apă, 55 g făină și 5 g zahăr și frământăm până când se formează un aluat.
- Acoperim bolul în care avem aluatul cu folie de plastic și lăsăm la temperatura camerei până când își triplează volumul (circa 2 ore).
- După ce au trecut cele 2 ore, transferăm aluatul într-un bol mai mare, adăugăm 10 g de gălbenuș, 50 ml apă, 100 g făină, 1 g de drojdie, 5 g de zahăr și frământăm din nou până când avem un aluat fin.
- Acoperim bolul cu folie de plastic și lăsăm la temperatura camerei până când aluatul își mărește volumul de 4 ori (circa 3-4 ore).
- După ce aluatul a crescut, adăugăm gălbenușurile rămase, ouăle, 80 g zahăr și făina rămasă (500 g) și frământăm până când avem o compoziție omogenă.
- Adăugăm zahărul rămas (80 g), coaja de lămâie, coaja de portocală, extractul de vanilie și esența de rom și frământăm până când avem un aluat care este ușor lipicios, dar care se desprinde de bol.
- Adăugăm untul treptat, câte un cubuleț de 10-15 g odată, și frământăm până când untul se absoarbe complet, abia după aceea adăugăm un alt cubuleț de unt.
- Când am integrat tot untul în aluat, adăugăm sarea și frământăm până când se integrează complet.
- La final ar trebui să avem un aluat omogen și care se întinde ușor fără să se rupă.
- Adăugăm cuburile de ciocolată și frământăm ușor până când le integrăm în aluat, circa 5-6 minute.
- La acest pas vrem ca aceste cuburi de ciocolată să fie distribuite uniform în aluat pentru ca atunci când crește să nu rămână la fundul desertului.
- Împărțim compoziția în 2 bucăți egale.
- Transferăm aluatul în formele de panettone (ca înălțime trebuie să fie puțin sub jumătatea formei de panettone), acoperim cu 2 vase mari și lăsăm la temperatura camerei peste noapte (între 8-10 ore).
Ziua 2
- După cele 8-10 ore, aluatul ar trebui să fie chiar sub marginea formei de panettone.
- Ridicăm vasele și lăsăm aluatul să mai crească la temperatura camerei circa o oră.
- Preîncălzim cuptorul la 170°C.
- După ce au mai crescut, într-un bol mic amestecăm gălbenușul de la un ou cu 2 linguri de apă și folosind o pensulă ungem ușor suprafața celor 2 panettone.
- Ce nu am făcut eu și puteți să faceți: dacă aveți un cuțit foarte ascuțit sau o lamă, faceți o cruce/un x/un plus (cum vreți voi să îi spuneți) pe suprafața desertului, fără a trage sau a rupe de el!!!
- Dăm panettone la cuptor la 170°C pentru 45 de minute.
- Dacă după primele 30 de minute începe să fie prea maroniu, acoperiți cu folie de aluminiu și lăsați la aceeași temperatură pentru cele 15 minute rămase.
- După ce scoatem de la cuptor, perforați baza desertului cu două andrele (eu am folosit bețișoare chinezești) și lăsați desertul să stea cu fundul în sus.
- Facem asta pentru ca desertul să nu se prăbușească și să aibă o structură după ce se răcește.
Comenteaza