Panna cotta cu fistic și coulis de zmeură

Panna cotta este un desert relativ nou pentru mine. L-am încercat pentru prima dată acum 3 sau 4 ani. Și, la fel ca în cazul oricărui alt desert delicios, am rămas ”Wow!”. Acum, când îl fac, mă gândesc la copilărie. Nu, nu îmi făcea mama panna cotta în timp ce eu stăteam pe prispa casei. De unde să știe mama de panna cotta? Îmi amintesc de serile în care îmi era poftă de ceva dulce și mama ne făcea budincă.

Încă de atunci am fost îndrăgostit de deserturile creme sau prăjiturile pline de cremă. Când am mai crescut (să zicem, în prezent), mi-am mai schimbat puțin preferințele în materie de prăjituri cu creme, dar cele cu budincă încă sunt în topul preferințelor. Iar panna cotta o asociez cu o budincă. O budincă delicioasă!

Acum că sunt la câteva sute de kilometri de casă, când mi-e poftă de un desert îl fac singur (nu că mama nu m-ar întreba mereu dacă nu vreau să îmi trimită ceva de acasă). Iar inspirația vine din fel și fel de lucruri. De exemplu, în cazul de față, inspirația a venit într-o seară în care mâncam fistic și mă uitam la serial cu Diana. ”Cum ar fi să fac panna cotta cu fistic?”

Ei bine, e foarte simplu. Durează puțin până desfaci fisticul, dacă îl cumperi în coajă, așa cum am făcut eu. Dar nu e stres: pornești un episod dintr-un serial și te uiți în timp ce desfaci. Cel mai greu este să nu fii distras și să începi să mănânci fisticul. Bine, dacă te răzgândești și faci panna cotta fără fistic, e ok.

Ingrediente

Pentru panna cotta

  • 500 ml frișcă
  • 100 ml lapte
  • 100 g fistic decojit
  • 50 g zahăr
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 plic gelatină
  • 100 ml apă

Pentru coulis

  • 300 g zmeură
  • 60 g zahăr

Mod de preparare

Panna cotta

  • Fisticul decojit îl dăm prin blender circa 30 de secunde, până când devine o făină de fistic. Dacă doriți să fie și mai fin, se poate da și prin râșnița pentru zahăr încă 15 secunde.
  • Punem laptele, frișca, făina de fistic, zahărul și sarea într-o cratiță la foc mediu, amestecând constant, până când dă în clocot și zahărul se dizolvă, după care luăm de pe foc.
  • Strecurăm compoziția printr-o sită pentru a nu rămâne cu bucăți de fistic.
  • Într-un bol mic punem gelatina peste apă și se lasă la înmuiat pentru 10 minute.
  • Punem gelatina la încălzit pe baie de apă și amestecăm până când se dizolvă complet, după care luăm de pe foc și o punem peste compoziția de lapte, frișcă și fistic.
  • Turnăm compoziția în ramekinuri (sau în pahare dacă nu există ramekinuri în preajmă).
  • Dăm la frigider pentru cel puțin 3 ore sau până când panna cotta se întărește complet.

Coulis

  • Într-o cratiță punem zmeura și zahărul la foc mediu.
  • Amestecăm constant până când zahărul se dizolvă și compoziția scade până la jumătate.
  • Luăm compoziția de pe foc și dăm prin blender circa 15-20 de secunde.
  • Dăm compoziția printr-o sită, pentru a nu rămâne sâmburi de la zmeură, după care dăm la frigider și lăsăm la rece cel puțin 2 ore.

Asamblare

  • Dacă ați folosit ramekin, scoateți panna cotta din ramekin într-o farfurie, dacă nu trecem la pasul următor.
  • Turnăm coulis de zmeură peste panna cotta și este gata de servit.