Panna cotta cu flori de soc

De câteva zila a înflorit socul și de fiecare dată când ieșim afară și trecem pe lângă el putem să îi simțim parfumul atât de puternic chiar dacă suntem la câțiva metri distanță de el. Pentru că nu vreau să ratez perioada aceasta în care florile de soc sunt în plin sezon, am vrut să încerc un desert care să le scoată în evidență. Și, evident, să nu fie vorba de o socată. Socata o știm toți.

Aveam de mult în gând să fac o panna cotta și acum a fost momentul perfect să îmi dedic puțin timp să fac una. Iar această panna cotta cu flori de soc este un desert atât de fin, cremos și delicat. Dar de asta vă las să vă convingeți și voi!

Ingrediente

Pentru panna cotta

  • 2 flori mari de soc
  • 1 l frișcă neîndulcită
  • 100 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 6 g coajă de lămâie
  • 160 ml apă
  • 2 plicuri gelatină (20 g)

Pentru sirop

  • 200 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 1 lămâie medie
  • 1 floare mare de soc

Mod de preparare

Panna cotta

  • Într-o oală cu fund dublu punem frișca, florile de soc (pe care le-am spălat cu apă rece în prealabil și le-am uscat cu prosoape de hârtie), esența de vanilie și coaja de lămâie.
  • Dăm pe foc mediu și amestecăm constant până când frișca dă în clocot.
  • Luîm de pe foc și lăsăm să se răcească la temperatura camerei pentru 30 de minute.
  • Cu 5 minute înainte de trecerea timpului punem gelatina în apă rece și o lăsăm să stea circa 10 minute.
  • După ce au trecut cele 30 de minute dăm compoziția de frișcă printr-o sită și o punem din nou pe foc mediu împreună cu zahărul.
  • Amestecăm până când zahărul se topește și frișca începe să dea în clocot.
  • Luăm de pe foc și punem gelatina peste frișcă.
  • Amestecăm bine și avem grijă să nu avem bucăți de gelatină nedizolvate.
  • Împărțim compoziția în ramekinuri (sau pahare sau orice bol aveți la îndemână) și lăsăm să se răcească la temperatura camerei pentru o oră, după care dăm la frigider cel puțin 4 ore înainte de a servi.

Sirop

  • Într-o cratiță punem pe foc mediu apa, lămâia tăiată felii și floarea de soc.
  • În momentul în care apa începe să fiarbă adăugăm zahărul.
  • Amestecăm constant până când zahărul se topește, după care lăsăm să stea pe foc mediu circa 15-20 de minute.
  • Siropul va deveni puțin vâscos (accentuez puțin!).
  • Luăm de pe foc și dăm compoziția printr-o sită după care lăsăm să se răcească complet.
  • Noi am pus cam 2 linguri peste fiecare panna cotta, dar puteți să puneți mai mult sau mai puțin, în funcție de gustul fiecăruia.