Penne cu gorgonzola și fistic

Da, știu, o să credeți că am rămas blocat pe fistic de la panna cotta. Se prea poate. Mi-a venit ideea spontan, aseară, când eram la cumpărături. ”Cum ar fi să fac niște paste cu…hmm…gorgonzola. Da, gorgonzola sună bine! Să iau bacon? Hmm…nucile și semințele merg bine cu brânza. Ia, hai să încerc cu fistic. Să văd ce iese.”

A ieșit ceva delicios. Ce se vede în farfurie e doar finalul. Nu se vede că am început să gătesc înainte să plec la birou și că totul a fost atât de fast forward că mi-era frică să nu ratez din ingrediente sau să rămân fără timp. Dar norocul, la fel ca întotdeauna când am noroc, a fost de partea mea. Ba mai mult, am avut timp berechet să spăl și vasele. Ugh… Vase murdare…

Pentru că știu că pozele atrag vizual și mi se face și mie poftă de ele, vă las cu rețeta.

Era să uit cel mai important lucru: dacă ești super rapid și agil în bucătărie, toată treaba durează cel mult 30 de minute. Am stat la coadă la shaorma mai mult de atât!!!

Ingrediente

  • 200 g penne (sau orice alte paste aveți sau preferați)
  • 50 g fistic decojit
  • 200 g gorgonzola
  • 300 g iaurt grecesc
  • 5 g sare
  • 3 căței usturoi (dat pe răzătoare)
  • 20 g unt

Mod de preparare

  • Într-un vas mare punem apă la fiert cu sarea.
  • Când apa dă în clocot, adăugăm pastele și le lăsăm să fiarbă până când au consistența dorită – mie îmi place ”al dente” (nu trebuie să fie crocante ca chipsurile și nici gelatinoase).
  • Când pastele au consistența potrivită, le dăm prin strecurător și le lăsăm deoparte.
  • Atenție: nu dăm cu apă rece peste paste! Le strecurăm și atât!
  • Între timp facem sosul.
  • Fisticul decojit îl mărunțim. Am ales să îl zdrobesc cu mojarul într-un bol, pentru a avea și bucăți mai măricele de fistic.
  • Într-o tigaie punem untul la foc mediu până când se topește complet.
  • Adăugăm usturoiul și sotăm circa 20 de secunde, amestecând constant, după care adăugăm și fisticul și amestecăm alte 30 de secunde.
  • Iaurtul îl punem în prealabil într-un bol și adăugăm jumătate din cantitatea de iaurt în sos și amestecăm constant.
  • Când iaurtul se subțiază, punem o treime din sos peste iaurtul rămas și amestecăm până când compoziția este omogenă, după care o adăugăm în tigaie peste sos.
  • Gorgonzola tăiată bucăți o adăugăm peste sos și amestecăm până când se topește complet și compoziția este omogenă.
  • Punem pastele peste sos în tigaie și amestecăm pe foc mic cca 30 de secunde, după care luăm de pe foc și se poate servi.

Ca un mic artificiu, am decorat cu bucăți mici de fistic și parmezan ras (pentru că arată super drăguț și parmezanul este super delicios și o să revin cu un articol pe tema asta, dar altă dată).