Pere caramelizate cu parfait de ciocolată

A venit iar weekend-ul, a adus cu el și pofta de dulce și senzația de ”Vreau să gătesc ceva!” De data aceasta am zis să folosesc fructe de sezon. Așa au ieșit 2 deserturi super delicioase. Ambele cu ciocolată. Bine, sincer să fiu, inițial erau plănuite doar aceste pere caramelizate cu parfait de ciocolată, dar pentru că în parfait se folosesc multe gălbenușuri și aș fi uitat albușurile în frigider câteva zile, am zis să abuzez de ele și am făcut mini pavlova. Vine și rețeta pentru ea curând!

Nu vă mai spun cât de bune au fost perele și cât de frumos se combină gustul și textura cu cel al parfait-ului de ciocolată. Sau cât de plăcut sfârâie perele în mierea caramelizată. Acestea sunt genul de momente pe care le trăiți la prima mână când încercați și voi desertul!

Ingrediente

  • 4 pere mari (eu am folosit pere Williams)
  • 310 g unt
  • 60 g miere
  • 6 gălbenușuri
  • 250 g ciocolată neagră (eu am folosit Nestle Dessert Noir)
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 60 g zahăr

Mod de preparare

  • Începem cu parfait-ul de ciocolată, deoarece trebuie lăsat la rece și după ce terminăm avem timp să facem perele caramelizate.
  • Într-o cratiță punem frișca lichidă la fiert cu zahărul la foc mic.
  • Punem compoziția peste gălbenușuri și dăm la foc mic amestecând cu o lingură de lemn până când începe să se îngroașe puțin. Compoziția trebuie să se prelingă de pe lingura de lemn ca o peliculă fină. Dacă aveți cocoloașe, a fiert prea mult.
  • Într-o altă cratiță topim ciocolata cu 250 g unt tăiat cuburi.
  • Când compoziția este omogenă luăm de pe foc, adăugăm crema de ouă și amestecăm.
  • Punem compoziția într-un bol/formă și dăm la frigider pentru cel puțin 4 ore.
  • Continuăm cu perele caramelizate.
  • Spălăm perele bine, le tăiem în 4 bucăți aproximativ egale și scoatem sâmburii folosind o lingură.
  • Într-o tigaie punem mierea și 60 g unt la foc mediu 2-3 minute sau până când mierea începe să se caramelizeze.
  • Punem perele pe partea tăiată – interioară – (mie mi-au încăput în tigaie câte 2 pere odată, deci am făcut 2 ture) în tigaie 4-5 minute sau până când încep să fie ușor moi și rumenite.
  • Întoarcem perele pe cealaltă parte tăiată – interioară – și le lăsăm alte 3-4 minute, la fel ca și la pasul anterior.
  • Întoarcem și pe partea exterioară și lăsăm alte 2-3 minute, după care scoatem din tigaie în farfurie.
  • Pentru plating am ales să merg pe varianta ”mă chinuie talentele” și să plimb parfait-ul dintr-o lingură în alta până când am reușit să fac o formă despre care, aparent, Google îmi spune că se numește ”quenelle”.