Plăcintă cu prune

Acum câteva săptămâni când am fost cu Diana la Gătaia am rămas gură cască când, de dimineață, am ieșit și am văzut prunii atât de îmbrobodiți de fructe. Erau pur și simplu doldora de prune. Toate coapte, dulci, moi. Pentru că aveam deja alte idei pentru deserturi, am zis că data viitoare când ajungem acolo facem plăcintă cu prune.

Ei bine, weekend-ul ce a trecut am fost iar în vizită la Gătaia și am avut norocul să mai găsim prune. Așa că, evident, am zis că e musai să facem plăcintă cu prune.

Totul începe cu…culesul prunelor. Diana s-a amuzat teribil pe seama mea când am început să scutur prunii. Și mai tare s-a amuzat când au început să îmi cadă prune în cap. Odată strânse, am intrat în bucătărie și ne-am apucat de treabă. Ce a ieșit vedeți mai jos.


Ingrediente

Pentru blat

  • 400 g făină albă
  • 300 g unt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 ou mare
  • 120 ml apă rece

Folosim încă un ou în amestec cu o lingură de apă pentru a unge crusta plăcintei.

Pentru umplutură

  • 1 kg prune (cu sâmburii scoși!)
  • 150 g zahăr
  • 60 g amidon
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1/4 linguriță de scorțișoară
  • 1/4 linguriță de nucșoară
  • 1/3 linguriță de cuișoare
  • 250 ml apă
  • Opțional – zahăr pudră pentru decor

*Observație: cantitățile sunt pentru o tavă cu diametrul de 28 cm! Cantitățile pot fi mărite sau scăzute în funcție de tava în care se va face desertul.

Mod de preparare

  • Începem cu crusta – într-un bol combinăm făina și sarea.
  • Adăugăm untul tăiat cubulețe și amestecăm cu mâinile până când amestecul are o textură sfărâmicioasă, după care lăsăm deoparte.
  • Batem oul împreună cu apa.
  • Turnăm mixul lichid peste făină și amestecăm încet până când compoziția devine omogenă.
  • Lăsăm compoziția să stea câteva minute pentru a absorbi apa.
  • Folosind mâinile frământăm compoziția până când avem un aluat. Dacă este sfărâmicios se mai adaugă puțină apă.
  • Împărțim aluatul în două bucăți (aproximativ) egale pe care le formăm în două bile, le învelim în plastic și le dăm la frigider pentru o oră.
  • Într-o cratiță amestecăm zahărul, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și amidonul.
  • Adăugăm apa, dăm la foc mediu și amestecăm constant până când compoziția devine omogenă și se îngroașă.
  • Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească la temperatura camerei, într-un bol mare.
  • După ce s-a răcit, punem prunele peste compoziție și amestecăm, după care dăm compoziția la frigider.
  • Pentru a face blatul plăcintei, scoatem una din cele două bile de aluat din frigider.
  • Pe o suprafață cu făină rulăm aluatul dinspre centru în forma unui cerc, până când are grosimea de aproximativ jumătate de centimetru.
  • După ce am terminat de rulat, transferăm aluatul în tavă.
  • Apăsăm cu grijă aluatul pentru a nu rămâne buzunare de aer, după care dăm la congelator pentru 10-15 minute.
  • Scoatem tava de la congelator și turnăm compoziția de prune peste.
  • Nivelăm cu grijă compoziția de prune până când toate părțile sunt umplute și partea superioară este uniformă.
  • Rămâne să hotărâm ce model dorim să folosim pentru crustă. Noi am mers pe un model intercalat.
  • Scoatem bila de aluat din frigider. Pe o suprafață cu făină rulăm aluatul din centru în forma unui cerc, până când are grosimea de aproximativ jumătate de centimetru.
  • Folosind un tăietor de pizza (recomandăm), tăiem fâșii din aluat de lățimi egale.
  • Așezăm fâșiile de aluat și tăiem excesul, având grijă să lipim între ele marginile crustei de compoziția blatului.
  • Cu o pensulă de bucătărie ungem crusta și marginea blatului cu ou.
  • Dăm la cuptor la 200°C timp de 20 de minute, apoi reducem temperatura la 180°C și lăsăm să se coacă încă 35-40 de minute, până când crusta se rumenește.
  • După ce scoatem din cuptor lăsăm plăcinta să stea cel puțin o oră înainte de a fi servită.
3 months ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *