Plăcintă de mălai

Nu știu cum e la voi, dar eu când aud plăcintă mă gândesc instant la plăcintele simple sau cu brânză pe care ni le făcea mama încă de mici. Vai, cele cu brânză și puțin mărar și ceapă verde sunt vis! Și dacă stau să mă mai gândesc câteva următoarea plăcintă care îmi vine în minte e plăcinta de mălai. Plăcintă de mălai cu iaurt sau varianta și mai tasty (deși Diana nu e de acord cu asta pentru că ea nu este fan), plăcintă de mălai cu lapte de oaie. Super extrem de delicios.

Sunt sigur că cei mai mulți dintre voi știți despre ce vorbesc. Sigur v-au făcut și vouă părinții sau bunicii această delicioasă plăcintă de mălai. Poate unii ați mâncat o variantă mai dulce, ca o prăjitură, iar alții ceva asemănător cu ce o să scriu eu mai jos. Dar sunt sigur că toți suntem de acord că este vorba de ceva cu adevărat delicios!

Eu, de exemplu, vorbisem cu mama la telefon și mi-a spus foarte casual că ei doar ce au mâncat plăcintă de mălai. Fiindcă eram în drum spre Lidl i-am zis să îmi transmită și mie ce ingrediente trebuie să folosesc, să îmi fac și eu. Și mi-a ieșit? De milioane!

Un singur lucru vă mai spun înainte să vă las cu rețeta: aceasta este probabil CEA MAI SIMPLĂ rețetă pe care am postat-o. Practic pui ingredientele la un loc (eh, e o mică ordine acolo, dar nu e complicat), le amesteci, le pui în tavă și dai la cuptor. Aștepți câteva minute (ok, poate o oră…) și o savurezi cu mare drag. Nu v-am convins? Vă las să vă convingeți singuri!

Ingrediente

 

  • 2 ouă
  • 10 g sare
  • 30 g zahăr
  • 10 g bicarbonat de sodiu
  • 200 ml ulei
  • 725 g iaurt
  • 450 g făină de mălai
  • 150 g făină albă

Mod de preparare

 

  • Preîncălzim cuptorul la 180°C.
  • Într-un bol punem ouăle, sarea, zahărul și bicarbonatul de sodiu și mixăm la viteză medie până când compoziția este omogenă.
  • Adăugăm uleiul și amestecăm până când și acesta se integrează în compoziție.
  • Adăugăm iaurtul, făina de mălai și făina albă și mixăm la viteză mică până când făina și iaurtul s-au combinat complet cu restul ingredientelor.
  • Tapetăm o tavă mare (25x35cm) cu hârtie de copt.
  • Turnăm compoziția din bol în tavă și dăm la cuptor circa 35-45 de minute la 180°C sau până când are o culoare ușor arămie și o scobitoare introdusă în compoziție iese uscată. 
  • Se lasă să se răcească circa 1 oră înainte de a fi servită.
  • Mama, de exemplu, are cuptor pe gaz (fără gradație de temperatură) și îmi spunea că ea lasă plăcinta la cuptor o oră (plus.minus câteva minute). La mine a durat cam 40 de minute până când a fost gata. Pot exista diferențe de durată în funcție de cuptor, dar aproximativ 35-45 de minute ar fi timpul corect.