Plăcinte cu brânză, ceapă verde și usturoi verde

Discuțiile telefonice pe care le port cu mama au printre altele și următoarele: ”Ai mâncat? Îi frig la voi? Să mănânci! Vrei să îți trimit pachet cu mâncare? No, zi, că îl trimit pe taică-to să îți ducă la Sighet și să îți trimit! No, păi eu pentru cine pun în cămară?” Sigur înțelegeți. Ori ați fost în postura mea, ori ați fost în postura mamei, dar cel mai probabil ați trecut prin asta.

Ei bine, de fiecare dată când îi spun să îmi trimită pachet, o întreb și pe Diana dacă vrea ceva de la Maramureș. Aproape tot timpul răspunsul e ”Nu”. Urmat de întrebarea mea: ”Diana, vreau EU ceva de la Maramureș?”, la care evident răspunde cu ”Păi cred că vrei niște plăcinte cu brânză din alea din care face”. Că Diana mănâncă mai mult brânza decât partea de aluat e altă poveste, dar sunt și eu de acord că plăcintele cu brânză făcute de mama sunt delicioase!

Pentru că situația cu carantina nu permite, iar Dianei i-a fost poftă, am vorbit cu mama și i-am cerut rețeta pentru plăcinte. Bine, nu le-am făcut noi întocmai 100% cum le face mama. În primul rând pentru că noi am făcut plăcinte cu brânză, ceapă verde și usturoi verde. Mama le face cu brânză, ceapă verde și mărar. Și le prăjește în mult ulei. Dar și modul în care le-am făcut noi a fost super delicios. Așa că nu vă mai țin cu atâta vorbă și vă las cu rețeta!

Ingrediente

Pentru aluat

  • 1 kg de făină
  • 1 praf de copt
  • 1 linguriță (cu vârf) de sare
  • 1 plic de drojdie (7 g)
  • 600 ml apă
  • 40 g zahăr
  • 2 linguri de ulei

Pentru umplutură

  • 450 g brânză (noi am combinat brânză telemea, caș și mozzarella)
  • 2 legături de ceapă verde
  • 2 legături usturoi verde

Mod de preparare

Pentru aluat

  • Punem apa pe foc sau la microunde până când se încălzește (nu trebuie să fie fierbinte, doar călduță).
  • Punem 200 ml din apa călduță într-un bol împreună cu zahărul și drojdia și amestecăm până când se dizolvă complet.
  • Într-un vas mare cernem făina împreună cu praful de copt, adăugăm sarea și facem o adâncitură în mijloc.
  • Turnăm amestecul de apă cu drojdie în adâncitura din făină, punem o lingură de făină în apă și amestecăm până când se omogenizează, după care lăsăm drojdia să se activeze circa 15 minute.
  • După ce au trecut cele 15 minute, începem să amestecăm făina cu apa.
  • Adăugăm și restul de apă treptat, frământând aluatul în vas cu mâinile.
  • Adăugăm uleiul și frământăm puțin, după care scoatem aluatul pe un blat (sau o suprafață netedă și curată, la fel ca și la pizza) și frământăm până când luciul uleiului dispare de pe suprafața aluatului, iar aluatul este neted.
  • Punem aluatul într-un bol și îl lăsăm să se odihnească o oră.

Pentru umplutură

  • Tăiem mărunt legăturile de ceapă verde și de usturoi verde.
  • Dăm brânza pe răzătoare (sau o zdrobim cu mâinile).
  • Amestecăm brânza cu ceapa și usturoiul și lăsăm deoparte până când folosim.

Le marele final

  • Aluatul dospit îl rupem în 10 bucăți aproximativ egale.
  • Pudrăm cu făină suprafața de lucru.
  • Întindem fiecare bucată de aluat cu sucitorul în forma unui pătrat cu marginile rotunjite.
  • Punem cantități egale din compoziția de brânză pe fiecare bucată de aluat și împachetăm.
  • Punem o tigaie (noi am folosit o tigaie de fontă, dar se poate folosi orice tigaie cu fund mai gros) pe foc și folosind o pensulă ungem tigaia încinsă cu puțin ulei.
  • Punem plăcintele, pe rând, în tigaie și le lăsăm pe o parte până când se rumenesc (nu le lăsăm până se ard), după care întoarcem pe partea cealaltă și lăsăm din nou să se rumenească.
  • Dacă avem răbdare le lăsăm câteva minute să se răcească, dacă nu le mâncăm imediat ce le-am scos din tigaie.