Prăjitură cu caise

Ultimele câteva săptămâni au fost un amestec de lipsă de inspirație, de chef sau de poftă de dulce. Cam așa aș traduce cel mai bine absența mea de aici. Am făcut un carrot cake și waffe, dar nu mi se părea că a ieșit nimic uimitor de aspectuos încât să vă arăt și vouă.

Zilele trecute a simțit Diana că ne cam lipsesc deserturile și în una din nenumăratele ei aventuri de explorare a Pinterestului a dat peste o idee de desert cu albinuțe făcute din caise și mi-a zis că aș putea și eu să încerc să fac asta. Pentru că sunt genul de om care e încântat peste măsură când vede ceva frumos și îmi place să încerc să fac și eu lucruri care pot să pară greu de făcut, am acceptat provocarea ei și am executat.

Chiar dacă albinuțele mele par puțin anemice, gustul desertului este fantastic. Blatul pufos și ușor umed se completează perfect cu crema aerată, care pare că este făcută din bucăți pufoase de nori, și cu gemul aromat de caise. Dar nu vă zic mai multe. Vă las să încercați și voi și să vă convingeți!

Ingrediente

Cantitățile sunt pentru o tavă cu dimensiunile de 30x20cm.

Blat

  • 225 g făină
  • 6 g praf de copt
  • 1 vârf de sare
  • 3 ouă mari (la temperatura camerei)
  • 225 g zahăr fin
  • 80 g unt
  • 180 ml lapte
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 20 ml ulei

Gem de caise

  • 400 g caise  fără sâmburi (proaspete sau din compot)
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie

Cremă

  • 500 g brânză dulce de vaci
  • 250 g frișcă lichidă
  • 150 g miere
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 10 g coajă de portocală
  • 2 plicuri gelatină

Decor – opțional

  • jumătăți de caise din compot/proaspete
  • ciocolată albă
  • ciocolată neagră

Mod de preparare

Blat

  • Preîncălzim cuptorul la 180°C.
  • Tapetăm cu hârtie de copt 2 tăvi cu diametrul de 30x20cm.
  • Într-un bol punem ingredientele uscate (făina, praful de copt și sarea), amestecăm și lăsăm deoparte.
  • Într-un alt bol batem ouăle la viteză mare circa 30 de secunde.
  • Adăugăm zahărul treptat în timp ce mixăm.
  • După ce am adăugat tot zahărul, mixăm în continuare la viteză maximă până când compoziția își triplează volumul (circa 7-8 minute).
  • Între timp punem laptele și untul tăiat cuburi într-un bol și dăm la micro 60-90 de secunde, cât să se topească untul, dar fără a fierbe laptele. Alternativ se poate face asta pe baie de aburi.
  • Amestecăm laptele și untul până când compoziția este omogenă, după care lăsăm deoparte.
  • Reducem mixerul la cea mai mică viteză și adăugăm treptat câte o treime din cantitatea de făină în crema de ouă, mixând după fiecare adăugare, doar cât să se integreze făina în compoziție.
  • Transferăm compoziția de lapte cald și unt într-un bol mai mare, adăugăm uleiul, esența de vanilie și circa o treime din compoziția de ouă și făină.
  • Amestecăm folosind un tel până când compoziția este omogenă.
  • Transferăm treptat amestecul de lapte peste compoziția de ouă și făină, mixând la viteză mică.
  • După ce am adăugat tot laptele, oprim mixerul și folosim o spatulă pentru a trage aluatul rămas pe fund sau pe pereții bolului, după care mixăm încă 15-20 de secunde la viteză mică.
  • Împărțim compoziția în cele 2 tăvi și dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. După 30 de minute vom face testul cu scobitoarea.
  • După ce am scos de la cuptor, lăsăm blaturile să se răcească complet.

Gemul de caise

  • Într-o cratiță punem caisele și zahărul și dăm la foc mic.
  • Când compoziția ajunge la punctul de fierbere, amestecăm adesea și lăsăm pe foc până când fructele încep să lase sirop și consistența este cea a unui gem, ușor gelatinoasă.
  • Luăm de pe foc și dăm printr-o sită fină folosind o spatulă pentru a nu avea bucăți întregi de fruct în gem.
  • Lăsăm să se răcească complet.

Crema

  • Într-un bol mixăm brânza dulce de vaci cu mierea, esența de vanilie și coaja de portocală până când avem o compoziție omogenă.
  • Într-un alt bol mixăm frișca până când face vârfuri.
  • Transferăm treptat frișca peste crema de brânză și mixăm la cea mai mică viteză, până când compoziția este omogenă.
  • Preparăm gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
  • Adăugăm compoziția de gelatină peste cremă și mixăm la viteză mică până când avem o compoziție omogenă, circa 30 de secunde.

Asamblare

  • În tava în care am făcut blaturile punem primul blat peste care punem circa jumătate din cantitatea de cremă și nivelăm.
  • Punem celălalt blat deasupra și acoperim cu crema rămasă, nivelând bine.
  • Dăm la frigider pentru cel puțin 4 ore.
  • După ce au trecut cele 4 ore, scoatem de la frigider și punem gemul de caise.

Noi am decorat cu albinuțe făcute din jumătăți de caise și ciocolată albă și neagră topită.