Prăjitură cu mac și crumble

După o lungă pauză în care nu am mai postat nimic pe blog (deși am încercat câteva deserturi, dar nu au ieșit întocmai precum îmi doream eu), revin cu o rețetă delicioasă. Îmi zicea Diana că îi e poftă de un desert cu mac și că nu am făcut niciodată un desert cu mac. Păi de ce n-am făcut noi deserturi cu mac? Nu aș ști să răspund la această întrebare. Mie îmi place macul. Maxim! Iubesc cozonacul cu mac! Îmi cumpăr uneori un baigli cu mac de la buticul de lângă job. E atât de delicios. Și cum nu am făcut un desert cu mac? Nu e bai. Am făcut în weekend prăjitură cu mac și crumble și a ieșit spectaculos. Plus că am ieșit din pasa de deserturi nereușite cu acesta.

Ingrediente

Pentru aluat

 

  • 150 g brânză ușoară de vaci
  • 90 ml lapte
  • 90 ml ulei
  • 75 g zahăr
  • 300 g făină albă
  • 1 plic praf de copt
  • un vârf de sare

Pentru umplutură

  • 350 ml lapte
  • 60 g unt
  • 40 g griș
  • 80 g zahăr
  • 200 g mac măcinat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1/2 linguriță esență de lămâie
  • 2 ouă

Pentru crumble

  • 100 g făină
  • 50 g unt (la temperatura camerei)
  • 50 g zahăr

Mod de preparare

Crumble

 

  • Începem cu aluatul pentru crumble care trebuie să stea la frigider o oră.
  • Combinăm făina, zahărul și untul într-un bol până când compoziția este omogenă.
  • Formăm aluatul într-o bilă, îl învelim în folie de plastic și dăm la frigider.

Aluat

  • Într-un bol amestecăm brânza, laptele, uleiul, zahărul și sarea până când compoziția este omogenă și cremoasă.
  • Adăugăm făina (pe care o dăm prin sită) și praful de copt și frământăm până când avem un aluat moale.

Umplutura

  • Încălzim laptele împreună cu untul într-o cratiță până când untul se topește și laptele începe să fiarbă.
  • Adăugăm grișul, zahărul, esența de vanilie și esența de lămâie și amestecăm încet până când compoziția dă în clocot.
  • Luăm de pe foc și lăsăm să se odihnească 5 minute.
  • Între timp preîncălzim cuptorul la 180°C.
  • Adăugăm macul măcinat și lăsăm să se răcească la temperatura camerei, după care adăugăm ouăle în compoziție și amestecăm până când se omogenizează.

Asamblare

  • Tapetăm cu hârtie de copt pereții unei tăvi cu diametrul de 26 cm.
  • Întindem și nivelăm aluatul în tavă peste care turnăm compoziția cu mac.
  • Scoatem aluatul de crumble de la rece și îl mărunțim între degete deasupra compoziției cu mac (se poate folosi și o răzătoare pentru asta).
  • Dăm la cuptor pentru 25-30 de minute, până când crumble-ul are o culoare aurie.
  • După ce scoatem de la cuptor lăsăm să se răcească cel puțin o oră înainte de a servi.
  • Sugestie de servire: se poate pudra cu zahăr pudră.