Prăjitură cu măr și budincă de vanilie
În primele zile după ce am ajuns în Germania, cum ne tot plimbam între magazine să ne mai cumpărăm lucruri necesare pentru apartament, ne tot săreau în ochi fiecare Bäckerei pe lângă care treceam. Pentru cei care nu sunteți familiari cu ele, un Bäckerei este ceva similar cu Prospero din România: au și pâine, au și câteva deserturi, au și sandwiches. Înțelegeți ideea. No, problema era că de fiecare dată ne luam 2-3 bucăți din te miri ce desert. Unele ne-au plăcut, altele nu prea.
Unul din deserturile care ne-a plăcut foarte mult a fost Schoko Zupfkuchen. Mai pe românește este vorba despre un desert asemănător cheesecake-ului. doar că se face cu quark (ceea ce eu nu am văzut la noi, dar la drept vorbind nici nu prea m-am uitat să văd dacă există așa ceva). Delicios! Și dacă l-am gustat de la Bäckerei, o fost musai să îl facem și noi acasă.
Bine, bine, știu că nu e vorba de același desert în postarea aceasta, dar trebuia să vă fac o introducere scurtă. Pentru că pe lângă cel de mai sus, foarte populare sunt aici deserturile cu măr, cu streusel. Așa ne-a venit și ideea să încercăm această minune. Ce vreau să vă zic (ultima chestie și vă las cu rețeta) este că deși pare că are o cantitate relativ mare de zahăr, parcă nu se simte că desertul ar fi unul foarte dulce.
Ingrediente
Blat
- 3 ouă medii
- 400 g făină
- 125 g unt rece
- 100 g zahăr brun (se poate folosi și zahăr normal)
- un vârf de sare
Umplutură
- 6 mere (Granny Smith, Jonagold sau orice vă place, dar dimensiunea să fie asemănătoare cu a acestora)
- 100 g zahăr brun
- zeama de la jumătate de lămâie
- 1 linguriță scorțișoară
- 2 plicuri de budincă de vanilie
- 800 ml lapte
Streusel
- 300 g făină
- 175 g unt rece
- 150 g zahăr brun
- 1 linguriță scorțișoară
Mod de preparare
Blat
- Într-un bol mare punem toate ingredientele (făină, unt, ouă, sare, zahăr) și frământăm până când compoziția este omogenă și aluatul este ușor elastic.
- Învelim aluatul în folie și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
Crumble
- Tăiem untul în bucăți mici.
- Punem toate ingredientele într-un bol și frământăm aluatul până când are o textură nisipoasă.
- Lăsăm deoparte până când îl folosim (ideal într-un loc răcoros).
Umplutura
- Decojim merele, scoatem miezul și sâmburii și le feliem subțire (3-4 mm).
- Punem feliile de măr într-un bol și punem peste ele zeama de lămâie, 50 g zahăr brun și scorțișoara și le amestecăm cu grijă pentru a nu zdrobi feliile de măr.
- Într-un alt bol mic punem cele 2 plicuri de budincă de vanilie, 50 g zahăr brun și câteva linguri de lapte și amestecăm până când avem o pastă lichidă.
- Restul laptelui îl punem pe foc.
- Când laptele începe să fiarbă adăugăm pasta de budincă și amestecăm constant până când compoziția începe să se îngroașe.
Asamblare
- Preîncălzim cuptorul la 180°C.
- Întindem aluatul și îl transferăm într-o tavă cu dimensiunile de 40 x 30 cm.
- Deasupra punem circa jumătate din cantitatea de budincă și o întindem pe toată suprafața aluatului.
- Punem un strat de felii de mere peste care punem budinca rămasă și nivelăm din nou.
- Punem încă un strat de mere.
- Deasupra presărăm compoziția de crumble pe toată suprafața desertului.
- Dăm la cuptor la 180°C pentru 45-50 de minute, moment în care crumble-ul ar trebui să aibă o culoare aurie.
- Scoatem de la cuptor și lăsăm să se răcească complet după care se poate savura în tihnă.
P.S. Mie mi se pare că este și mai delicios după ce stă câteva ore la frigider, dar asta este strict preferința mea personală.
Comenteaza