Prăjitură întoarsă cu portocale
Anul 2020 l-am început plin de speranță că primul desert pe care îl încerc o să îmi iasă. Cum altfel? Am încercat să mă joc cu ingrediente și să fac un desert pe care nu l-am mai făcut: o prăjitură întoarsă. Dar în loc să o sun pe mama și să îi cer idei, mi-am propus să îmi incerc talentele. Puțină făină albă, multă făină de mălai, etc, etc, dat la cuptor, scos de la cuptor, răcit. Nu prea merge. Nu a fost pe gustul meu pentru că era prea densă și mult prea uscată.
Încercarea numărul doi a fost cu mai puțină făină de mălai, mai multă făină albă, ajustări la celelalte ingrediente, am făcut și o cremă șiiii… Rezultatul a fost muuuult mai bun, dar parcă tot nu era ce trebuie. Ceva tot lipsea acolo și nu mă încânta în întregime.
Ce vreau eu să vă învăț este ”Cum să faci un desert bun din mai multe încercări?”. După doar 2 săptămâni jumate de la prima încercare, a sosit și încercarea numărul 3. Alte ajustări, alte modificări, alte alte alte… Ugh! Scos de la cuptor, pus cremă, aranjat, dat la rece, trezit duminică dis de dimineață cu una bucată logodnică pofticioasă care mai că nu intra în frigider direct prin ușă de nerăbdare să guste. Testul gustului zice: That’s it! That’s the spot! Era și culmea să nu iasă nici a 4-a oară.
Ingrediente
Ingredientele sunt pentru o tavă de 18×28 cm.
Topping
- 3-4 portocale (am folosit portocale roșii) feliate subțire și cu coaja tăiată
- 180 g zahăr
- 70 ml apă
- 70 ml lichior Amaretto (poate fi înlocuit cu apă pentru o variantă kid friendly)
- 20 g unt
Blat
- 3 ouă la temperatura camerei
- 80 g zahăr
- 110 ml ulei
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 6 g coajă de portocală
- 330 g făină
- 400 g lapte bătut
- 2 g sare
- 1 linguriță esență de vanilie
Cremă
- 250 g mascarpone
- 180 g cremă de brânză Philadelphia
- 1 linguriță esență de vanilie
- 80 g zahăr
- 120 g gem de portocale
Mod de preparare
Topping
- Tapetăm o tavă cu dimensiunile de 18×28 cm cu hârtie de copt (din experiență vă spun să o tapetați cu o singură hârtie, fără a o rupe, pentru a nu se scurge siropul de caramel când o dăm la cuptor).
- Într-o cratiță punem zahărul la topit la foc mediu.
- Când zahărul începe să se topească, amestecăm arareori, până când zahărul se topește complet și începe să aibă o culoare ambră.
- Adăugăm apa și lichiorul Amaretto și amestecăm ușor până când compoziția are consistența unui sirop ușor vâscos.
- Adăugăm cubul de unt și amestecăm până când se topește complet.
- Transferăm siropul în tavă peste hârtia de copt.
- ATENȚIE! Siropul este fierbinte! Nu fiți ca mine și nu băgați degetele în el!!!
- Punem feliile de portocală peste sirop și lăsăm deoparte.
Blat
- Într-un bol mare mixăm ouăle împreună cu zahărul și uleiul până când avem o compoziție omogenă, ușor pufoasă.
- Într-un bol alt bol amestecăm făina, bicarbonatul de sodiu, sarea și coaja de portocală.
- Transferăm jumătate din cantitatea de ingrediente uscate în bolul cu compoziția de ouă și mixăm, după care adăugăm jumătate din laptele bătut.
- Procedăm la fel pentru cealaltă cantitate de ingrediente uscate și lapte bătut rămase.
- Adăugăm esența de vanilie și mixăm până când compoziția este omogenă.
- Transferăm compoziția în tavă peste portocale și dăm la cuptor la 180°C pentru 40 minute.
- Scoatem de la cuptor și lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
- După ce s-a răcit complet, scoatem desertul cu tot cu hârtie de copt din tavă și tăiem blatul în două pe lungimea lui (nu îl întoarcem!).
Crema
- Într-un bol punem mascarpone, crema de brânză și zahărul și mixăm până când compoziția este omogenă.
- Adăugăm gemul de portocale și esența de vanilie și amestecăm până când se integrează complet în compoziție.
Asamblare
- Eu am asamblat desertul în aceeași tavă în care l-am dat la cuptor.
- Punem blatul fără fructe în tavă și punem crema peste el.
- Nivelăm crema și punem și blatul cu fructe peste, după care dăm la frigider pentru cel puțin 4 ore (ideal peste noapte), după care se poate servi.
Comenteaza