Pretzel buns

Acum câteva luni, când am fost în Hamburg, v-am povestit că ne-am luat niște sandwichuri fantastice de la un Bäckerei. În momentul respectiv Diana s-a îndrăgostit iremediabil de chiflă.
Dacă până acum am tot amânat-o cu ele și am zis că o să fac, la început de 2021 a simțit nevoia să îmi amintească de ele. Și ce altceva puteam să fac decât să mă pun pe gătit?
Le-am încercat o dată și nu am fost încântat de rezultat. Aluatul a fost prea dens și textura era neplăcută atunci când mestecam. Mi-am propus să le fac iar și să îmi iasă cum trebuie de data asta. Am modificat cantitatea de apă față de prima încercare și timpul de dospire. Tot nu au ieșit perfecte, pentru că se observă mici crăpături pe margine, dar am aflat soluția și pentru asta și data viitoare ies și mai bune.

Ingrediente

Aluat

  • 750 g făină albă
  • 375 ml apă
  • 7 g drojdie uscată
  • 8 g sare
  • 75 g unt

Pentru soluția alcalină

  • 50 g bicarbonat de sodiu
  • 1 l apă

Mod de preparare

Aluat

  • Într-un bol punem 100 ml apă peste care punem drojdia și amestecăm ușor până când se dizolvă complet.
  • Într-un vas mare punem făina și facem o adâncitură în mijlocul ei în care punem amestecul de apă cu drojdie.
  • Punem o lingură de făină de pe margine în amestecul de apă cu drojdie și amestecăm bine, după care lăsăm să stea circa 10 minute.
  • După ce au trecut cele 10 minute începem să integrăm compoziția lichidă în făină.
  • Adăugăm untul și sarea și restul apei și frământăm până când apa se absoarbe complet în aluat.
  • Formăm aluatul într-o bilă, îl punem în vasul în care am frământat, acoperim vasul și lăsăm într-un loc călduț o oră.
  • Observație: nu am fost încântat de faptul că ale mele pretzel buns au mici crăpături pe margini, așa că am întrebat chimistul de serviciu, pe Oana (pe care o găsiți AICI) de ce crede că s-a întâmplat asta? Răspunsul a fost că cel mai probabil nu a dospit destul (discuția pe acest subiect a fost mai lungă, dar am notat concluzia). Așadar, data viitoare voi lăsa aluatul la dospit mai mult, dar chiar și cu micul defect vizual pretzel buns sunt delicioase.
  • După ce a trecut o oră împărțim aluatul în 6-10 bucăți (în funcție de cât de mari vreți să fie chiflele – eu, de exemplu, am făcut 9) egale pe care le formăm în bile de aluat, pe care le așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  • Preîncălzim cuptorul la 200°C.

Le final

  • Între timp facem soluția alcalină.
  • Punem într-o cratiță apa și bicarbonatul de sodiu pe foc și lăsăm până când ajunge la punctul de fierbere, moment în care luăm de pe foc.
  • Scufundăm bilele de aluat pe rând, câte 30 de secunde, în soluția alcalină. Asta face ca chiflele să aibă luciul specific al unui pretzel.
  • Scoatem chiflele și le punem înapoi în tavă (pentru asta am folosit o spumieră, care mă ajută să elimin excesul de apă înainte de a le pune în tavă).
  • Folosind o lamă sau un cuțit (am folosit un bisturiu simplu pe care l-am cumpărat de pe amazon) tăiem un X deasupra fiecărei chifle și presărăm sare grunjoasă deasupra lor.
  • Dăm tava cu chiflele la cuptor la 200°C timp de 25-27 de minute.
  • După ce scoatem, le lăsăm să se răcească cel puțin jumătate de oră, după care pot fi înfulecate.