Știu, știu. Blogul meu este unul cu și despre deserturi. Ce caută o rețetă care nu e pentru un desert pe blog? Ei bine, caută să își facă loc pe mesele voastre. Dar hai să vă spun de unde a venit ideea cu quesadilla.

Vorbeam zilele trecute cu Diana despre locurile pe care vrem să le vizităm și îmi spunea ea că Spania este una din țările care este pe lista ei (evident și pe a mea). Atunci când vorbești de Spania aduci în mod clar în discuție și bucătăria spaniolă și în mod implicit și cea spaniolă. Trecem prin tapas, paella și ajungem la tortilla, quesadilla sau ce m-a amuzat cel mai mult pe mine, hamburguesa (cum le zic spaniolii hamburgerilor).

Din vasta mea cultură despre bucătăria mexicană (adică foarte puțin spre inexistent – dacă nu vorbim despre faptul că îmi place mâncarea picantă și am crescut chilli) pot să vă spun că ”quesadilla” e o mâncare mexicană ce consistă din tortilla și brânză (în spaniolă ”queso”, de unde și vine numele rețetei), cu adăugare de diverse cărnuri, fasole, legume și condimente.

Așadar și prin urmare, vă las cu rețeta. Noi am servit quesadillas la micul dejun, dar merge la orice masă (nu e o recomandare, e doar o preferință personală).

Ingrediente

6 tortilla (am folosit tortilla cu semințe de chia)
2 cepe verzi
2 căței de usturoi
1 ardei gras
150 grame roșii (am folosit roșii cherry)
300 grame carne de pui (se poate folosi și altă carne sau cârnăciori, șuncă, carne tocată)
150 grame brânză cheddar
150 grame mozzarella
150 grame porumb neîndulcit
20 ml ulei de măsline
sare și piper după gust

*Am mers pe combinația de cheddar și mozzarella, dar se poate folosi doar una din cele 2, cu mențiunea de a se modifica gramajele (adică folosim 300 grame dacă mergem pe un singur tip)

Mod de preparare

– se spală ceapa, usturoiul, ardeiul și roșiile și se taie mărunt;
– într-o tigaie punem jumătate din cantitatea de ulei de măsline, adăugăm ceapa, usturoiul, ardeiul gras, sarea și piperul și lăsăm să se călească la foc mediu;
– se adaugă roșiile și carnea de pui și lăsăm pe foc până când carnea este gătită;
– porumbul se strecoară de apă și se pune peste celelalte ingrediente;
– se lasă pe foc circa 2-3 minute, după care luăm tigaia de pe foc;
– dăm brânza cheddar și mozzarella prin răzătoare și le amestecăm într-un bol;
– întindem 3 din cele 6 tortilla separat pe o suprafață plană și punem pe fiecare 50 grame din compoziția de brânză;
– punem 1/3 din compoziția de carne și legume peste fiecare din cele 3 tortilla;
– punem câte 50 grame din compoziția de brânză peste și acoperim cu cele 3 tortilla rămase;
– punem circa o treime din cantitatea de ulei de măsline rămasă în tigaie și, cu grijă, punem una din cele 3 quesadilla în tigaie la foc mic;
– când tortilla este rumenită, întoarcem cu grijă pe cealaltă parte (eu am folosit o farfurie de dimensiunea tigăii în care am făcut quesadilla – am pus farfuria deasupra tigăii, am răsturnat quesadilla în farfurie, după care am mutat-o înapoi în tigaie pe partea nerumenită) și așteptăm să se rumenească;
– se scoate din tigaie și se repetă pasul anterior și pentru celelalte două porții.

Noi am servit quesadilla cu dulceață de ardei iute, dar se poate servi și alături de guacamole sau alte sosuri. Pentru a intensifica experiența brânzei cremoase puteți încerca un sos de brânză (cu siguranță voi reveni ulterior cu o rețetă pentru un astfel de sos).