Quiche Lorraine
Au trecut deja câteva săptămâni de când am ajuns la Gătaia. Deși eu nu mă simt foarte copleșit de situația actuală și nu simt că mi-ar lipsi prea multe lucruri (introvertitul din mine este puțin în extaz), ne este dor să ieșim și să mâncăm ceva în oraș. Salivăm amândoi cu gândul la un brunch pe o terasă cu un fresh de portocale pentru mine și cafea pentru Diana. Croissantele lângă, evident.
Pentru că vrem totuși să ne bucurăm de ceva la fel de spectaculos, dar acasă, facem rai din ce avem. Așa se face că am zis că e musai să facem un Quiche Lorraine. De ce? Păi e simplu: e unul din acele preparate foarte simple, dar care fac un mic dejun spectaculos. E de ajuns doar numele să te gândești că cine știe ce preparat extraordinar ai făcut. Dar nu trebuie să vă gândiți că este ceva super complicat. Spectaculozitatea numelui și a preparatului sunt invers proporționale cu dificultatea de a-l prepara. Nu mă credeți pe cuvânt? Vă las să vă convingeți singuri!
Ingrediente
Pentru aluat
- 1 ou
- 260 g făină
- 15 g zahăr
- 1/2 linguriță sare
- 50 g iaurt
- 60 g unt
- 50-60 ml apă
Pentru umplutură
- 5 ouă
- 450 ml smântână
- 10 ml ulei de măsline
- 150 g bacon
- 2 legături ceapă
- 1 ardei capia
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper
- 1/2 linguriță paprika
Mod de preparare
Pentru aluat
- Într-un bol mixăm făina, zahărul și sarea la viteză mică circa 15 secunde.
- Adăugăm oul, untul și iaurtul și mixăm la viteză mică până când compoziția devine omogenă.
- Adăugăm jumătate din cantitatea de apă și mixăm la viteză mică până când aluatul începe să se formeze, după care adăugăm și restul apei și mixăm până când se integrează în compoziție.
- Formăm aluatul în forma unui disc pe care îl învelim în folie de plastic și îl dăm la frigider pentru cel puțin o oră (cel mult 3 zile).
- Continuăm cu umplutura.
Pentru umplutură
- Punem uleiul într-o tigaie la foc mediu și lăsăm să se încingă.
- Adăugăm ceapa tăiată mărunt și amestecăm ușor până când începe să se călească.
- Adăugăm ardeiul tăiat mărunt și amestecăm ușor până când se călește, după care adăugăm baconul și lăsăm pe foc până când grăsimea de pe bacon începe să se prăjească.
- Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
- Într-un bol mare mixăm ouăle împreună cu sarea și piperul.
- Adăugăm smântâna și mixăm la viteză mică până când compoziția este omogenă.
- Adăugăm mixul de legume cu carne, paprika și amestecăm cu o spatulă (sau o lingură de lemn).
Asamblare
- Preîncălzim cuptorul la 200ºC.
- Scoatem aluatul de la rece.
- Pe o suprafață plană pudrăm făină și punem cercul de aluat pe care îl întindem în forma unui cerc cu diametrul de circa 35 cm (trebuie să fie cu câțiva cm mai mare decât diametrul tăvii în care îl vom pune – în cazul de față noi am folosit o tavă cu diametrul de 27 cm).
- Transferăm aluatul în tavă, presăm bine marginile și tăiem excesul de aluat de pe marginea tăvii.
- Folosind o furculiță facem găuri în aluat, inclusiv în aluatul de pe marginile tăvii.
- Deasupra punem hârtie de copt și punem boabe de orez sau boabe de fasole și dăm la cuptor la 200°C timp de 15 minute.
- Scoatem de la cuptor și turnăm compoziția lichidă în tavă, peste aluat.
- Dăm la cuptor la 200ºC circa 40-45 de minute până când suprafața începe să aibă o culoare arămie.
- Scoatem de la cuptor, lăsăm să se răcească 10-15 minute după care se poate servi.
Comenteaza