29. Atâtea zile au mai rămas până la Crăciun. Fără dar și poate este sărbătoarea mea preferată. Și cele mai frumoase și calde amintiri sunt cele din copilărie. Îmi amintesc cum în fiecare an împodobeam bradul cu tata. M-a învățat cum să leg ața pentru bomboane și eram atât de fascinat de o chestie atât de simplă. Mama? Ea era în bucătărie între zeci de prăjituri. Blaturi și creme peste tot!

Știu că încă de atunci eram pe lângă ea și așteptam să pună cremele în prăjitură să ling cu degetele bolurile în care făcea crema. Eram dezamăgit uneori, pentru că mama folosea toată crema și abia dacă rămânea ceva pentru mine. Îmi plăcea la nebunie crema de gălbenușuri cu zahăr. Wow. Eram pur și simplu îndrăgostit de ea. Weekend-urile erau mereu rezervate pentru prăjitură. O regulă nescrisă. Dar în timpul săptămânii, când aveam poftă de dulce, fugeam în bucătărie și îi spuneam unchiului meu să îmi bată albuș de ou cu zahăr, iar eu amestecam energic cu mâinile mele mici gălbenușurile cu zahăr.

Și poate mulți dintre voi ați făcut la fel. Mai uimitor decât asta cred că a fost atunci când mama mi-a făcut gălbenuș de ou cu zahăr și cu lapte cald pentru prima dată. Laptele cu gălbenușul sunt o combinație atât de plăcută și fină încât nu ai cum să nu te îndrăgostești de la prima picătură.

Tocmai de aceea am vrut să refac acel desert cald al copilăriei. Iar pentru că vremea rece de afară ne ține în casă, la căldură, nici nu putea să vină mai bine.

Iar titlul? Titlul e dedicat serilor senine și calde de toamnă, când soarele apune roșu la orizont. Și oului, acest ingredient cu atât de multe posibilități, o mină de aur.

P.S. Rețeta asta e atât de simplă că nu o să crezi.

Ingrediente

3 gălbenușuri de ou

750 ml lapte

120 g zahăr

1 rodie

Pentru decor

200 ml frișcă (ținută la rece)

20 g ciocolată

20 ml lapte

bezele

rulouri cu ciocolată

————————–————————–————————–——-

Mod de preparare

Pentru început: gălbenușurile, laptele și rodia.

 • Gălbenușurile împreună cu 60 g zahăr se amestecă pe bain marie, până când zahărul se topește complet.
 • Laptele se pune pe foc mic într-o cratiță și lăsăm să se încălzească, fără să dea în clocot.
 • După ce s-a încălzit, punem laptele peste crema de gălbenușuri și amestecăm până când acestea s-au omogenizat.
 • Boabele dintr-o rodie se amestecă împreună cu 60 g zahăr într-o cratiță pe foc mic, până când fructele lasă zeama din ele și siropul are o fină tentă de vâscozitate.
 • Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Iar la final asamblăm. (Voi descrie ceea ce se vede în imagini)

 • Punem gălbenușurile cu lapte în pahare.
 • Mixăm frișca până face vârfuri.
 • Am pus un strat de bezele peste care am pus frișca bătută.
 • Peste frișcă am mai pus două bezele și două rulouri cu ciocolată.
 • Ciocolata și laptele se dau la micro în reprize de 15 secunde, amestecând de fiecare dată, până când combinația devine omogenă.
 • Am picurat ciocolată peste frișcă și peste bezele cu o linguriță.
 • Iar pentru pasul final – siropul de rodie: introducem un pai în pahar, până la fund, și folosind o seringă ”injectăm” siropul de rodie pe fundul paharului. (Red sunset)

Tip: când se bea, începeți cu stratul de jos, siropul de rodie.

Și pentru că s-ar putea să vă fie poftă, spor la desertcotecit!

red sunset of the golden egg

red sunset of the golden egg