Ștrudel cu dovleac și măr

A venit, a venit toamna,
Acoperă-mi inima cu ceva,
Cu umbra unui copac
Sau mai bine cu umbra ta…

Sau mai bine las eu poezia că știți și voi deja că a venit toamna. Deja au început să cadă și frunzele. Sau ce a mai rămas din cele care nu au căzut încă. Ce vreau eu să zic aici este că Pinterest și Instagram sunt pline ochi cu deserturi cu dovleac.

” – Ție nici măcar nu îți place dovleacul!” e răspunsul Dianei când îi spun că am putea să facem și noi o tartă cu dovleac. Păi la drept vorbind nici după castraveți nu mă omor și tot am mers la Chefi la Cuțite și le-am făcut un cheesecake cu castravete. Problema pe care o semnalase Diana era una adevărată, dar soluția e simplă: faci un desert cu dovleac care să îmi placă (să ne placă.

Îmi amintesc că mama făcea uneori (tot în perioada aceasta a anului) ”zamă de harbuz”. Doar combinația de cuvinte făcea să îmi fie rău instant. Nu puteam să suport absolut deloc dovleacul (mai erau și alte legume care nu îmi plăceau) și nici supele nu erau motiv de bucurie pentru mine. Dar am crescut mai mare, am auzit de un anume ”Pumpkin Spice Latte”, l-am încercat și ce să vezi… Gustul a fost bun! Așa că de ce să nu pot eu să fac un desert cu dovleac care să îmi placă?

Ingrediente

  • 7 foi de aluat filo/phylo
  • 500 g dovleac (pentru gătit) ras
  • 500 g mere rase
  • 150 g merișoare confiate
  • 100 g zahăr brun
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 20 g griș
  • 4 pachetețele de zahăr vanilat
  • 70 ml ulei
  • 70 ml apă minerală
  • 1 lingură zeamă de lămâie

Mod de preparare

  • Punem 15 ml de ulei într-o tigaie la foc mediu.
  • Adăugăm dovleacul ras, merele rase, zahărul brun, merișoarele, esența de vanilie, scorțișoara și zeama de lămâie.
  • Lăsăm pe foc, amestecând din când în când, circa 10-15 minute, moment în care zeama lăsată de măr și dovleac se va evapora.
  • Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească complet.
  • Pe o suprafață plană și curată punem o foaie de aluat filo și folosind o pensulă umezim (umezim puțin, nu spălăm aluatul ca pe covoare) suprafața aluatului cu ulei, iar apoi cu apă.
  • Presărăm 1/4 din cantitatea de griș peste aluat.
  • Acoperim cu o altă foaie de aluat filo și din nou umezim suprafața aluatului cu ulei, iar apoi cu apă.
  • Peste ea presărăm un plic de zahăr vanilat.
  • Practic vom repeta pașii anteriori și pentru următoarele foi de aluat (una cu griș, una cu zahăr vanilat), până când ajungem la ultima.
  • După ce am pus și ultima foaie de aluat filo o umezim cu ulei, apă minerală și deasupra presărăm un plic de zahăr vanilat.
  • Preîncălzim cuptorul la 200°C.
  • Tapetăm o tavă cu hârtie de copt.
  • Punem compoziția de dovleac și măr peste foile de aluat și o întindem, lăsând o distanță de circa 1-2 cm față de margini, iar la marginea de sus vom lăsa o distanță de 5 cm.
  • Începem să rulăm aluatul către marginea de sus (cea cu distanță de 5 cm față de margine).
  • Vom lăsa capătul aluatului sub strudel (nu vrem să se deschidă desertul când începe să se coacă).
  • Umezim ștrudelul pe întreaga suprafață cu ulei, iar apoi cu apă și apoi presărăm circa 1-2 lingurițe de zahăr brun pe toată suprafața lui.
  • Transferăm ștrudelul în tavă și dăm la cuptor la 200°C timp de 25-30 de minute sau până când are o culoare auriu spre arămiu pe toată suprafața lui.
  • Scoatem de la cuptor și lăsăm să se răcească cel puțin o oră înainte să servim (puteți să gustați și mai repede, dar dacă vă ardeți ca și mine, nu sunt eu de vină).