Sufleu cu spanac

În ultimele săptămâni am fost chiar și de două ori în grădină să strângem spanacul și să îl punem la congelator. Atât de mult era! A fost ceva complet nou pentru mine, ținând cont că ai mei nu au pus niciodată spanac și nu știam cum crește. Sau cât de mult crește. Singurul lucru pe care îl știam e că odată pus în tigaie, o ditamai cantitate de spanac se transformă în… nimic? 

Pentru că în ultima vreme am postat și am gătit (că dacă nu le găteam nici nu aveam cum să le postăm) foarte multe deserturi, am zis că ar fi ok să punem și ceva mai lejer, mai fără zahăr. Am scos una din pungile cu spanac de la congelator și am zis că facem un sufleu cu spanac din ea.

Îmi era frică doar să nu ni se lase și să nu iasă. Am mai pățit, de asta mi-era frică. Din fericire nu a fost așa și a ieșit un sufleu aproape perfect.

Ingrediente

  • 85 g unt
  • 30 g brânză cheddar rasă
  • 220 g spanac tocat (noi am folosit spanac decongelat pe care l-am stors bine)
  • 20 g făină
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță pudră de usturoi
  • 240 ml lapte
  • 3 ouă
  • 1/2 linguriță nucșoară rasă

Mod de preparare

  • Vom unge interiorul a 6 ramekinuri cu 25 g unt și vom tapeta pereții interiori ai ramekinurilor cu brânza cheddar rasă (punem cantități egale de cheddar în fiecare ramekin și rotim ramekinul până când brânza este distribuită în tot vasul).
  • Preîncălzim cuptorul la 180°C.
  • Într-o oală topim untul rămas (60 g) la foc mediu, adăugăm făina și sarea și amestecăm constant cu un tel, circa 30 de secunde, pentru a evita formarea cocoloașelor.
  • Adăugați laptele și amestecați viguros până când compoziția începe să se îngroașe.
  • Gălbenușurile de la ouă se amestecă cu spanacul și se adaugă peste compoziția de pe foc.
  • Adăugăm pudra de usturoi și nucșoara și mai lăsăm circa 1 minut pe foc.
  • Într-un bol mixăm albușurile până când au vârfuri.
  • Adăugăm albușul în compoziția de spanac în 3 părți, integrând ușor cu mișcări circulare de sus în jos.
  • Împărțim compoziția în cantități egale în ramekinuri. Important: Nu vom umple ramekinurile până sus, doar până la 3/4 din înălțimea acestuia.
  • Dăm la cuptor la 180°C pentru 30 de minute.
  • Sugestia este să se servească cald.