Tartă cu ciuperci
Uneori, când nu mâncăm deserturi, ne mai vine poftă de cine știe ce fel de mâncare. Ba că e vorba de paste, ba că e vorba de pizza, ba că e vorba de știu eu ce. Pur și simplu apar niște pofte care par că nu pot fi stăpânite de mâncare. Joke aside suntem gurmanzi. Mai ales eu!
Cam așa a apărut și această tartă. Din poftă de ceva bun. Și această tartă conține două din ingredientele care nouă ne plac în mod special: ciuperci (Diana face niște paste cu ciuperci senzaționale!) și brânză (iar eu fac niște paste cu gorgonzolla și bacon – curcubeu pe cerul gurii). Iar dacă o să încercați această tartă și o să vă placă, este și pentru că brânza și ciupercile sunt o combinație senzațională de gusturi!
Ingrediente
Aluat
- 135 g făină
- 115 g unt rece
- 1/4 linguriță sare
- 45 g iaurt cremos
Umplutura
- 500 g ciuperci (noi am folosit champignon)
- 200 g brânză sărată
- 100 g iaurt
- 3 ouă
- o legătură de ceapă
- un fir de mărar
- o linguriță praf de usturoi
- un varf de pudră de chilli
Mod de preparare
Aluat
- Într-un bol punem toate ingredientele și mixăm până când compoziția este omogenă.
- Formăm o bilă de aluat pe care o învelim cu folie de plastic și o dăm la rece pentru 30 de minute.
- După ce au trecut cele 30 de minute scoatem aluatul de la rece, pudrăm suprafața de lucru cu făină și întindem aluatul într-un cerc cu diametrul de circa 33 cm.
- Preîncălzim cuptorul la 180°C.
- Rulăm aluatul pe sucitor și îl transferăm într-o tavă cu diametrul de 26 cm.
- Nivelăm aluatul în tavă și tăiem marginile care ies în afară.
- Acoperim aluatul cu hârtie de copt și umplem tava cu boabe de fasole sau de orez și dăm la cuptor la 180°C pentru 15 minute, după care scoatem boabele de fasole/orez și mai lăsăm 5 minute la cuptor, după care scoatem și lăsăm deoparte.
Umplutura
- Într-o tigaie punem untul la topit la foc mediu.
- După ce untul s-a topit adăugăm ceapa verde tăiată mărunt și lăsăm să se călească.
- Adăugăm mărarul și ciupercile și lăsăm pe foc, amestecând constant, până când ciupercile scad în volum și sunt moi.
- Luăm de pe foc și transferăm în tavă peste aluat.
- Într-un bol amestecăm ouăle, iaurtul, pudra de usturoi și pudra de chilli cu un tel până când compoziția este omogenă, după care adăugăm brânza mărunțită și amestecăm cât să se integreze în compoziție.
- Turnăm compoziția în tavă peste ciuperci și dăm la cuptor pentru 25-30 de minute la 180°C.
Comenteaza