Tartă vegană cu ananas
Dacă ne urmăriți de mai mult timp știți cu siguranță că deserturile noastre nu sunt tocmai vegane. Nu pot să îmi imaginez o lume în care croissantele sunt făcute fără unt. Stau în fața tastaturii și gesticulez cu mâinile în aer gândindu-mă la asta. Asta nu înseamnă că toată lumea va fi de acord cu mine și asta e perfect ok. Este o preferință personală.
Dacă nu ne urmăriți de mult timp… Ei, bine, doar ce am explicat mai sus cum stă treaba. DAR asta nu înseamnă că nu vom face și deserturi fără componente de origine animală. Ba uite că atunci când Vegis ne-a propus să facem un preparat cu produsele lor, primul lucru la care ne-am gândit a fost că ei promovează un stil de viață mai sănătos, așa că prima noastră idee (și cea cu care veți vedea mai jos că am rămas) a fost să facem o tartă vegană. Pentru cineva obișnuit să facă deserturi fără limitarea unor ingrediente a fost o provocare foarte interesantă, una pe care am luat-o în serios (și în joacă, pentru că dacă nu ne distrăm când gătim, nu prea mai are sens gătitul) și sperăm noi că o ”livrăm” în cel mai apetisant mod posibil. Aici doar vizual.
Zilele trecute am primit un pachet cu majoritatea ingredientelor de care aveam nevoie și am postat în story pe Instagram. V-am și spus atunci că urmează să facem un desert vegan. Behold: tartă vegană cu ananas. Un desert fresh care se potrivește perfect cu zilele calde de vară care sunt tot mai aproape. Mai mult de atât un desert care ne-a plăcut în mod deosebit și așa cum i-am spus și Dianei: ”- Dacă toate deserturile vegane ar fi ca ăsta numai din astea am face!”. Dar nu sunt pregătit să renunț la croissante sau la caramel. Așadar vă lăsăm cu acest desert delicios și așteptăm și părerile voastre!
P.S. Pentru cei dintre voi care vreți să comandați produsele am pus link la toate cele pe care le puteți comanda online de pe vegis.ro în lista de ingrediente.
Ingrediente
Blat
- 250 g fulgi de ovăz
- 50 g hrișcă
- 50 g nucă
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 1 linguriță coajă de portocală
- 30 ml sirop de arțar
- 60 g ulei de cocos
- 80 g curmale
Cremă
- 400 g lapte de cocos
- 400 g ananas
- 75 ml sirop de arțar
- 1 lingură amidon
- 3 lingurițe agar agar
Decor – opțional
- 3 felii rotunde ananas
- 20 g zahăr brun
- 20 g ulei de cocos
- 15 g chipsuri de cocos
Mod de preparare
Blat
- Ungem o tavă cu diametrul de 26 cm cu ulei de cocos
- Fulgii de ovăz, hrișca și nuca mărunțită le dăm prin blender până au consistența asemănătoare cu a unei făini/pudre.
- Adăugăm coaja de lămâie, coaja de portocală, uleiul de cocos, siropul de arțar și curmalele și blenduim până când compoziția are o textură asemănătoare cu nisipul umed.
- Transferăm compoziția în tavă, nivelăm și presăm bine după care dăm la rece până când terminăm crema.
Crema
- Tăiem ananasul în bucăți mici și îl dăm prin blender până când are consistența unui piure.
- Într-o cratiță punem laptele de cocos, adăugăm piureul de ananas și siropul de arțar și amestecăm bine.
- Adăugăm amidonul și pudra de agar agar și amestecăm până când se dizolvă.
- Punem pe foc mediu și amestecăm constant până când compoziția dă în clocot, după care mai lăsăm un minut pe foc amestecând în continuare.
- Luăm de pe foc și strecurăm compoziția printr-o sită fină într-un bol.
- Transferăm compoziția în tavă peste blat și lăsăm să se răcească complet, după care se dă la frigider cel puțin 4 ore (noi l-am lăsat peste noapte).
Decor – opțional
- Într-o cratiță punem uleiul de cocos și zahărul brun la foc mediu până când uleiul și zahărul se topesc și compoziția este asemănătoare unei paste subțiri.
- Adăugăm feliile de ananas și le lăsăm 30-40 de secunde pe fiecare parte, până când încep să se caramelizeze, după care întoarcem pe cealaltă parte.
- Scoatem feliile de ananas pe o farfurie/blat și le lăsăm să se răcească complet.
- Punem fulgii de cocos în cratița din care am scos ananasul și amestecăm constant până când se caramelizează, după care scoatem și lăsăm să se răcească complet.
- Decorăm tarta cu feliile de ananas și chipsurile de cocos caramelizate.
Comenteaza