Tiramisu cu cireșe

Dacă în weekend abia am reușit să strângem câteva cireșe coapte și frumoase, acum cireșul abundă de ele. Sunt atât de cărnoase și de un roșu atât de aprins. E deliciu doar dacă te uiți la ele, nici nu trebuie să le mănânci. Tot ce trebuia să facem era să ne gândim în ce fel să le folosim. Nu a fost foarte greu.

Pentru că a trecut ceva timp de când nu am mai făcut un tiramisu, am zis să încercăm să facem unul cu… cireșe, evident. Eram foarte curioși cam ce o să ne iasă și cum se vor combina gusturile, dar știind cum este fiecare element în parte, ne gândeam că poate să iasă doar ceva bun.

Ingrediente

Cremă

  • 300 g mascarpone
  • 250 ml frișcă
  • 2 gălbenușuri
  • 30 g zahăr pudră
  • 70 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie

Decor

  • 200 g mascarpone
  • 75 ml frișcă
  • 30 g zahăr pudră
  • 10-15 cireșe

Coulis de cireșe

  • 250 g cireșe (fără sâmburi)
  • 50 g zahăr
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 linguriță esență de vanilie

Bază

  • 12 pișcoturi
  • 150 ml zeamă din compot de cireșe

Mod de preparare

Umplutură

  • Gălbenușurile împreună cu zahărul le punem pe baie de aburi și amestecăm până când zahărul se topește complet și compoziția este una cremoasă și ușor pufoasă, după care luăm de pe foc și lăsăm să se răcească complet.
  • Într-un bol mare mixăm mascarpone cu zahărul pudră și esența de vanilie până când compoziția devine cremoasă.
  • Adăugăm frișca și mixăm la viteză medie până când frișca se integrează complet în compoziție și crema începe să facă mici vârfuri.
  • După ce crema de gălbenușuri s-a răcit o adăugăm peste compoziția de frișcă și mascarpone și mixăm până când compoziția devine omogenă.
  • Dăm la rece până când folosim.

Coulis de cireșe

  • Punem cireșele împreună cu zahărul, esența de vanilie și zeama de lămâie într-o cratiță la foc mediu.
  • Amestecăm continuu până când cireșele încep să lase zeamă, după care reducem la foc mic și amestecăm constant până când compoziția scade cu circa o treime.
  • Luăm de pe foc și transferăm într-un blender pentru 30-40 de secunde.
  • După ce am dat prin blender dăm compoziția prin sită pentru a nu avea bucăți întregi de fruct.
  • Lăsăm să se răcească complet după care dăm la frigider până când folosim.

Crema pentru decor (opțional)

  • Într-un bol mixăm mascarpone, frișca și zahărul pudră până când compoziția devine omogenă și cremoasă, cu vârfuri mici.

Asamblare

  • Într-un vas lung punem un strat subțire (circa 150 g umplutură) peste care punem un strat de pișcoturi pe care le scufundăm în siropul de cireșe (6 pișcoturi).
  • Deasupra punem un strat de cremă (circa 250 g umplutură) după care punem un strat de coulis de cireșe (circa 100-150g).
  • Acoperim cu un strat de pișcoturi peste care vom pune umplutura rămasă și vom nivela atât partea de deasupra cât și marginile desertului.

Decor

  • Crema pentru decor o punem într-un poș și facem forme în funcție de preferințe.
  • Se poate decora cu cireșe și noi am pus și coulis de cireșe pe cremă.