Tort cu căpșuni

După cum bine știți deja (de ceva timp, mă gândesc eu), nu există sărbătoare sau aniversare pe care să nu o cinstim cum se cuvine: cu tort sau cu deserturi delicioase. Nu face excepție nici aniversarea tatălui Dianei pentru care am făcut un tort cu căpșuni splendid! Noi chiar credem că ne-am întrecut pe noi înșine. 

Au apărut căpșunii de câteva zile (la magazin, bineînțeles) și Diana a și cumpărat săptămâna trecută. I-am mâncat simplu, fără nimic. Gustul era bun și am zis că dacă mai găsim și acum, sigur cumpărăm și facem un tort delicios cu ei.

Acum v-aș ține cu mare drag la povești, să vă spun că am lucrat minuțios și delicat cu el, dar eu cred că voi deja sunteți pofticioși și ați fugit să cumpărați căpșuni să îl faceți. 

Ingrediente

Blat

  • 420 g făină albă
  • 2 lingurițe și jumătate praf de copt
  • 3/4 linguriță sare
  • 115 g unt la temperatura camerei
  • 120 ml ulei
  • 300 g zahăr
  • 4 ouă la temperatura camerei
  • semințele de la o păstaie de vanilie (dacă nu aveți puteți să puneți o linguriță de esență de vanilie în plus)
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 360 ml lapte bătut

Umplutura de căpșuni

  • 300 g căpșuni proaspete
  • 70 g zahăr
  • 8 g amidon
  • 10 ml zeamă de lămâie
  • 40 ml apă

Crema de brânză

  • 1 kg cremă de brânză (President)
  • 200 ml frișcă lichidă neîndulcită
  • 150 g zahăr pudră vaniliat

Mod de preparare

Blatul

  • Preîncălzim cuptorul la 175°C.
  • Ungem cu unt fundul și pereții a trei tăvi cu diametrul de 26 cm (dacă aveți o singură tavă, faceți blaturile pe rând în aceea), după care punem hârtie de copt pe care o lipim de pereții tăvilor. Tăiem excesul de hârtie.
  • Vom folosi un truc foarte important pentru a avea blaturi drepte: pregătim 3 folii de aluminiu cu lungimea de 82 de cm (doar pentru tava de 26 cm). Pe foliile de aluminiu punem prosoape de hârtie umede (nu ude, doar umede!) după care împachetăm prosoapele de hârtie în folia de aluminiu.
  • Vom împacheta folia de aluminiu pe peretele exterior al tăvii. Acest pas ne va ajuta să avem blaturi drepte, umede și pufoase.
  • Într-un bol punem făina, praful de copt, sarea și amestecăm.
  • Într-un bol mare mixăm împreună untul, uleiul și zahărul până când compoziția devine cremoasă (circa 2-3 minute).
  • Adăugăm ouăle unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare până când fiecare ou este incorporat în compoziție.
  • Adăugăm semințele și esența de vanilie și amestecăm până când se combină.
  • Adăugăm o treime din ingredientele uscate, urmată de jumătate din cantitatea de lapte bătut, după care adăugăm încă o treime din ingredientele uscate, restul cantități de lapte bătut și la final restul ingredientelor uscate, mixând bine după fiecare adăugare.
  • Turnăm câte o treime din cantitatea de compoziție în tăvi și dăm la cuptor pentru 20-22 de minute la 175°C. După ce au trecut 20 de minute deschideți și verificați dacă o scobitoare introdusă în centrul blatului iese uscată. Dacă nu, mai lăsați 2 minute.
  • După ce scoatem de la cuptor lăsăm să se răcească la temperatura camerei.

Sosul de căpșuni

  • Într-o oală se pun căpșunii tăiați felii, zahărul, amidonul, apa, zeama de lămâie și dăm la foc mediu circa 10 minute, amestecând constant.
  • După cele 10 minute ar trebui să avem o compoziție închegată.
  • Luăm amestecul de căpșuni de pe foc și îl dăm prin blender circa 30 de secunde, până când avem o pastă.
  • Lăsăm să se răcească complet.

Crema de brânză

  • Mixăm mai întâi crema de brânză cu zahărul pudră, iar după ce zahărul s-a încorporat adăugăm și frișca lichidă și mai mixăm 1-2 minute.
  • Dăm crema la rece până la asamblarea tortului.

Asamblare

  • Începem prin a împărți crema în 3 boluri diferite. Noi am avut 1.3 kg de cremă (cantitatea pe care ar trebui să o aveți și voi) pe care am împărțit-o după cum urmează: 550 g, 500 g și 250 g.
  • Peste bolul cu 500 g cremă vom pune 30 g de sos de căpșuni și amestecăm până când compoziția este omogenă.
  • În bolul cu 250 g cremă vom pune 60 g sos de căpșuni și amestecăm până când compoziția este omogenă după care dăm deoparte. Această cremă o vom folosi pentru finisajul tortului.
  • Punem un blat pe suportul de tort peste care punem crema albă (cea din bolul cu 550 g cremă) și o întindem în mod egal pe întreaga suprafață a blatului.
  • Punem jumătate din cantitatea de sos de căpșuni rămas pe mijlocul blatului și îl întindem spre margini lăsând o distanță de 2-3 cm față de marginea blatului.
  • Deasupra punem un alt blat și apăsăm doar cât să se fixeze blatul peste cremă, fără a forța însă crema.
  • Peste blat punem crema cu puțin sos de căpșuni, peste care vom pune sosul de căpșuni rămas.
  • Acoperim cu ultimul blat peste care punem cremă cât are nevoie pentru a-l acoperi, urmând ca restul cremei să fie folosită pentru a finisa lateralul tortului.
  • Se dă la rece peste noapte (cel puțin 8 ore) după care se poate decora și servi.