Tort cu lămâie și afine
16 iulie. Ziua Dianei. Anul acesta este cu atât mai specială cu cât a împlinit 25 de ani. Sfert de secol! Ca și un bonus, doar ce a absolvit facultatea. În sfârșit! Ce lungă e medicina, nu?
Fiind vorba de o zi care are o atât de mare importanță, am hotărât să facem un tort care să fie exact pe placul ei (și acum abia aștept să vină ziua mea să facem unul cel puțin la fel de fain). Iar dorința ei a fost: tort cu lămâie și afine. Asta înseamnă un tort super summer-ish și super fresh.
Făcut cumpărături (și aici o să îi mulțumesc Dianei că și-a făcut timp să cumpere cele necesare), pus șorț și ne-am apucat de treabă. Vă las cu rețeta și vă spun la final cum a ieșit.
Ingrediente
Pentru gemul de afine
- 500 g afine
- 150 g zahăr
- zeama de la 2 lămâi mari
Pentru blat
- 360 g făină albă
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță de sare
- 110 g unt (la temperatura camerei)
- 120 ml ulei (de floarea soarelui, nu de măsline)
- 280 g zahăr
- 3 ouă mari
- 240 ml lapte
- 120 ml zeamă de lămâie (cca 3-4 lămâi mari)
- 2 linguri esență de vanilie
- coaja de la o lămâie (preferabil să folosiți o lămâie bio pentru că fructele nu sunt tratate cu chimicale)
Pentru crema de lămâie
- 200 ml frișcă
- 280 g brânză dulce de vaci
- 200 g zahăr pudră
- 30 ml zeamă de la o lămâie (cca 1 lămâie mare)
Mod de preparare
Începem cu gemul de afine
- Într-o cratiță punem afinele, zahărul și zeama de lămâie și lăsăm la foc mediu până când începe să dea în clocot, amestecând constant.
- Fierbem până când afinele sunt moi și gemul începe să aibă consistență iar cantitatea sa se reduce cu circa o treime (aproximativ 5-10 minute), după care luăm de pe foc și lăsăm să se răcească.
Blatul
- Preîncălzim cuptorul la 175°C.
- Tapetăm cu hârtie de copt trei tăvi rotunde cu diametrul de 25 cm.
- Într-un vas mediu amestecăm făina, praful de copt și sarea.
- Într-un alt vas mixăm untul, uleiul și zahărul la viteză medie până când compoziția devine cremoasă (cca 2 minute).
- Adăugăm ouăle unul câte unul și mixăm până când se încorporează complet în compoziție.
- Adăugăm o treime din compoziția de făină, praf de copt și sare, apoi laptele, o a doua treime din compoziția de făină, zeama de lămâie și restul compoziției de făină amestecând constant până când compoziția devine omogenă.
- Adăugăm esența de vanilie și coaja de lămâie până când acestea se integrează în compoziție.
- Împărțim compoziția în 3 părți egale pe care le punem în tăvile pregătite anterior.
- Lăsăm la cuptor cca 25-28 de minute sau până când o scobitoare introdusă în mijlocul blatului iese afară curată.
- După ce scoatem din cuptor lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Crema de lămâie
- Într-un bol mare mixăm frișca și brânza dulce de vaci la viteză medie până când compoziția devine omogenă și are o textură fină.
- Adăugăm zahărul pudră și mixăm până când compoziția devine cremoasă.
- Adăugăm jumătate din cantitatea de zeamă de lămâie și amestecăm până când aceasta se integrează în compoziție, iar apoi repetăm cu restul cantității de zeamă de lămâie.
Asamblare
- Pe o suprafață plană așezăm un blat de tort peste care întindem uniform o treime din cremă folosind o spatulă.
- Deasupra întindem jumătate din cantitea de gem de afine, dar păstrăm o distanță de circa 1-2 cm de marginea blatului pentru a nu exista riscul ca gemul de afine să se scurgă din tort.
- Repetăm primii doi pași cu următorul blat, crema de lămâie și gemul de afine, care se pun peste primul blat.
- Adăugăm deasupra cel de-al treilea blat și întindem cu spatula restul cremei de vanilie. Aici vom nivela cu spatula și părțile exterioare ale tortului.
- Se dă la rece pentru cel puțin 4 ore.
- Pentru decor noi am folosit felii de lămâie, afine, mure și câteva flori drăguțe pe care le-am cules din grădină.
Am promis că vă spun cum a ieșit: super delicios și fresh! E genul de desert pe care ai putea să îl mănânci fără să te mai oprești. Oh, mie și Dianei ne-a amintit puțin de clătitele americane – un desert pe care cred că o să îl și facem curând și îl voi și posta.
Comenteaza