Tort cu mere
Acum vreo 2-3 săptămâni, când știam deja că ai noștri vor să ne trimită pachet, am întrebat-o pe Diana dacă vrea ceva anume de la Leordina. A dat din nas și a zis că nu știe, că nu e sigură. E jocul nostru naiv și ne place să ne prostim așa. Îi era poftă de mere din grădină și mi-a zis că dacă ai mei au cumva mere, să ne trimită câteva.
Păi și ce știți voi: aveau mere. I-am spus mamei să ne pună câteva (cu accent pe CÂTEVA) și în ziua în care a trimis pachetul a spus că a trimis doar CÂTEVA de un fel și CÂTEVA de alt fel. Ce a uitat ea să precizeze a fost că a trimis CÂTEVA kilograme de un fel și CÂTEVA de altul. Nu-i bai. Se găsește utilizare pentru ele.
Tot la capitolul mere fiind, i-a venit Dianei ideea că ar trebui să încerc să fac un tort cu mere. Eram și eu curios cam cât de bun ar ieși un astfel de tort, așa că de îndată ce ne-am văzut cu merele în casă, m-am apucat de treabă. Las imaginile să vorbească, pentru că aroma fantastică a acestui desert nu pot să o transmit.
Fără alte povești, rețeta mai jos!
Ingrediente
Ingredientele sunt pentru o tavă cu diametrul de 18 cm.
Blat
- 300 g ciocolată
- 200 g unt (>80% grăsime)
- 130 g zahăr brun
- 170 g zahăr
- 4 ouă
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 150 g făină
Jeleu de mere
- 500 g mere (curățate și tăiate cuburi mici)
- 50 g unt
- 60 g zahăr brun
- 60 ml sirop de arțar
- 50 ml apă
- 2 lingurițe agar agar (poate fi înlocuit cu 1 plic de gelatină, caz în care preparăm gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj)
Cremă
- 400 g cremă de brânză Philadelphia
- 250 g brânză dulce de vaci (poate fi înlocuită cu Philadelphia dacă preferați asta)
- 100 g zahăr
- 2 lingurițe esență de vanilie
- Opțional: 1/2 linguriță pastă de tonka (pentru că știu că în România se găsește greu sau foarte greu, am menționat că este opțional)
Caramel sărat
- 200 g zahăr
- 80 g unt
- 110 ml frișcă lichidă
- 1/2 linguriță sare
Mod de preparare
Blat
- Preîncălzim cuptorul la 180°C.
- Ungem 3 tăvi (dacă aveți o singură tavă, repetăm acest pas pentru fiecare blat) cu puțin unt și tapetăm cu hârtie de copt.
- Mărunțim ciocolata și o punem pe bain marie împreună cu untul.
- Amestecăm constant până când ciocolata și untul se topesc complet.
- Se ia amestecul de pe foc, adăugăm zahărul tos și cel brun și amestecăm până când se integrează în compoziție.
- Adăugăm ouăle pe rând, unul câte unul, amestecând energic după fiecare adăugare, până când oul se integrează în compoziție.
- Adăugăm făina și esența de vanilie și amestecăm până când compoziția devine omogenă.
- Punem o treime din compoziție în fiecare tavă (sau dacă aveți doar una, faceți blaturile pe rând).
- Se dă la cuptor la 180°C pentru 25-30 de minute. După 25 de minute, dacă o scobitoare introdusă în blat (în diferite zone pe blat) iese uscată, atunci scoatem aluatul. Altfel lăsăm încă 5 minute.
- După ce scoatem de la cuptor lăsăm să se răcească complet.
Jeleu de mere
- Tapetăm cu hârtie de copt fundul a 2 tăvi cu diametrul de 18 cm.
- Într-o cratiță topim untul pe foc mic până când începe să aibă o culoare ușor arămie (dacă se face maroniu sau negru, e ars și nu mai poate fi folosit).
- Adăugăm merele tăiate cuburi și dăm la foc mediu amestecând continuu până când sucul lăsat de mere scade aproape complet.
- Adăugăm siropul de arțar și zahărul brun și amestecăm până când zahărul se topește complet.
- Luăm de pe foc și transferăm într-un blender, după care mixăm până când merele devin un piure fin.
- Într-o altă cratiță încălzim apa pe foc mediu.
- Adăugăm pudra de agar agar amestecând constant până când se dizolvă complet.
- Adăugăm în 2 părți piureul de mere amestecând constant.
- Lăsăm la foc mediu și amestecăm constant până când compoziția dă în clocot, după care mai lăsăm un minut pe foc amestecând în continuare.
- Luăm de pe foc și transferăm câte jumătate din compoziție în fiecare tavă și lăsăm să se răcească complet.
Crema
- Într-un bol mare mixăm crema de brânză Philadelphia, brânza de vaci și zahărul până când compoziția este omogenă.
- Adăugăm esența de vanilie (opțional și pasta de tonka) și mixăm circa 15 secunde.
Caramel sărat
- ATENȚIE! În timpul preparării caramelului, acesta va atinge temperaturi foarte ridicate și este indicat să fiți atent cum îl manipulați pentru a nu vă arde!
- Punem zahărul într-o cratiță pe foc mediu amestecând constant pentru a nu se arde.
- După ce zahărul se caramelizează adăugăm untul și amestecăm energic până când untul se topește complet și se integrează în compoziție.
- Luăm de pe foc și adăugăm frișca, amestecând energic.
- Adăugăm sarea și amestecăm circa 30 de secunde.
- Lăsăm să se răcească la temperatura camerei după care dăm la frigider cel puțin 2 ore.
- Dacă înainte să folosim caramelul s-a întărit prea mult, îl dăm la cuptorul cu microunde pentru 15-30 de secunde și revine la o consistență potrivită.
Asamblare
- Pentru asamblare puteți să folosiți fie tava în care ați făcut blaturile, fie un cadru pentru tort.
- Punem prima dată un blat, peste care punem o treime din cantitatea de cremă și o nivelăm.
- Acoperim cu unul din jeleurile de mere.
- Punem un alt blat, cremă și apoi acoperim iar cu jeleu de mere.
- Punem și ultimul blat și dăm la rece cel puțin 4 ore.
- Decorăm cu caramel.
- Opțional: am tăiat 2 mere în felii subțiri, le-am aranjat pe hârtie de copt și le-am dat 40 de minute la cuptor la 180°C după care le-am lăsat să se răcească complet și le-am pus peste caramel. De asemenea am decorat cu steluțe de zahăr.
Comenteaza